Astăzi se împlinesc 21 de ani de când România a avut primul campion mondial la box profesionist

356

Astăzi, pe 22 februarie, se împlinesc 21 de ani de când România a avut primul campion mondial la box profesionist

Fostul pugilist Mihai Leu a declarat că a obținut mai multe trofee la raliuri, însă succesele din box sunt mai valoroase. După problemele medicale pe care le-a avut in ultimii ani, Leu spune că sportul l-a învățat sa lupte mereu pentru ceva.

Pe 22 februarie 1997, în Sporthalle din Hamburg, Mihai Leu îl învingea pe panamezul Santiago Samaniego în 12 runde și câștiga centura WBO la categoria semimijlocie, primul titlu mondial la profesioniști obținut de un român.

Momentul intonării imnului îl marchează și acum pe Leu.

“Eu boxam în Germania cu numele de Michael Loewe și toți credeau că sunt neamț. De asta a fost o surpriză pentru mulți când m-au văzut cu steagul României. S-au dus discuțiile până într-acolo încât au spus că este mai bine să nu se cânte imnul României. Nu am acceptat însă, mi-am iubit mereu țara”, a declarat fostul sportiv.

Mihai Leu este neînvins în boxul profesionist, un record pe care pe plan european îl mai deține doar englezul Terry Marsh. În total, a boxat în 28 meciuri, toate în Germania și Austria. Leu și-a apărat o singura dată titlul cucerit la categoria semimijlocie (20 septembrie 1997 cu irlandezul Michael Carruth). Apoi a fost nevoit să se retragă din cauza problemelor medicale.

“Sportul m-a învățat să lupt mereu pentru ceva”, spune Mihai Leu, care a suferit operații de cancer la colon în ultimii doi ani.