AS Roma a cucerit trofeul Europa Conference League

AS Roma a cucerit primul său trofeu continental, Europa Conference League, după ce a învins-o pe Feyenoord Rotterdam cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, în finala desfăşurată pe Arena Kombetare din Tirana.

Unicul gol al meciului a fost marcat de Nicolo Zaniolo (32).

Prima finală a Europa Conference League a fost arbitrată de românul Istvan Kovacs, arbitri asistenţi fiind Vasile Florin Marinescu şi Ovidiu Artene. Brigada s-a achitat cu brio de sarcini, într-un meci destul de tensionat.

AS Roma a cucerit primul său trofeu european, după ce a pierdut finala Cupei Campionilor Europeni în 1984 (contra lui Liverpool) şi finala Cupei UEFA în 1991 (în faţa lui Inter Milano).

Portughezul Jose Mourinho este primul antrenor care duce patru echipe diferite în finala unei competiţii europene. Mourinho a câştigat toate cele cinci finale în care a ajuns, cu FC Porto (Cupa UEFA în 2003 şi Liga Campionilor în 2004), cu Inter Milano (Champions League în 2010), cu Manchester United (Europa League în 2017) şi cu AS Roma (Europa Conference League în 2022). De remarcat că sub comanda sa au fost Smalling şi Mhitarian în 2017, când se afla la United.

Feyenoord a început în atac meciul, dar Roma a rezistat bine şi jocul a intrat apoi într-o perioadă în care ambele echipe au evitat riscurile. Giallorossi au prins mai mult curaj cu trecerea timpului şi au reuşit să marcheze la prima ocazie de gol: Mancini a trimis o minge lungă peste apărarea lui Feyenoord, Trauner a fost depăşit de balon, iar Zaniolo a preluat şi a trimis pe lângă portarul Bijlow (32).Echipa olandeză, la care portarul român Valentin Cojocaru a fost rezervă, a preluat controlul jocului şi a avut o posesie covârşitoare, însă până la pauză a avut o singură ocazie: Orkun Kokcu (41) a tras de la 25 de metri, iar Rui Patricio a reuşit să pareze.

Debutul reprizei secunde a fost unul de foc la poarta internaţionalului portughez, mingea lovind bara de două ori în decurs de câteva minute. La un corner executat de Orkun Kokcu (47), Mancini, presat de Trauner, a trimis balonul în bara propriei porţi, faza a continuat şi Rui Patricio a respins salvator şutul lui Til. În min. 50, Malacia a expediat o torpilă de la circa 25 de metri, dar Rui Patricio a reuşit să o deturneze în bară.

AS Roma, cu experienţa din teren şi de pe marginea lui, a absorbit presiunea pusă de Feyenoord şi a încercat să dea lovitura pe contre. Echipa antrenată de Mourinho a avut o şansă de a încheia conturile în min. 72, după un corner, dar Bijlow a respins şutul lui Veretout.

Columbianul Sinisterra (82), unul dintre cei mai buni oameni ai lui Feyenoord în acest sezon, dar care nu a reuşit prea multe la Tirana, a trimis un şut bun, însă Rui Patricio a fost din nou la post.

Echipa capitolină a mai avut o ocazie de a tranşa finala, însă Bijlow s-a remarcat la şutul lui Lorenzo Pellegrini (86).

Ultima ocazie a echipei din Rotterdam a fost ratată de Linssen (90+2), care a luftat de la şase metri.

Feyenoord se poate consola cu faptul că internaţionalul nigerian Cyriel Dessers a câştigat titlul de golgheter al competiţiei, cu 10 goluri, chiar dacă în finală a fost blocat excelent de defensiva romană.

Cele mai citite

Related Articles