Andy Murray a câștigat în premieră Turneul Campionilor

41

Tenismanul scoțian a câștigat în premieră Turneului Campionilor, duminică seara, la Londra, după ce l-a învins în finală pe sârbul Novak Djokovic cu 6-3, 6-4 și va terminat anul pe primul loc în clasamentul ATP.

Murray (29 ani) își încununează astfel un an de excepție, în care a cucerit titlul la Wimbledon și aurul olimpic la Rio de Janeiro, devenind primul britanic care încheie pe locul întâi în ierarhia mondială, de la introducerea sistemului computerizat în 1973, când românul Ilie Năstase era primul lider. Scoțianul este al 17-lea jucător care încheie anul pe primul loc în ierarhia mondială.

Andy Murray a servit mai bine în finală, în fața a 18.000 de spectatori, și nu i-a permis lui Djokovic să își creeze decât o minge de break, fructificată.

Djokovic conduce cu 24-11 în meciurile directe, după ce se impusese de trei ori anul acesta în fața lui Murray.

Andy Murray a cucerit în total nouă titluri în 2016, Masters 1.000 la Roma (zgură), Queen’s Club (iarbă), Wimbledon (iarbă), aurul la JO 2016 — Rio de Janeiro (hard), Beijing (hard), Masters 1.000 la Shanghai (hard), Viena (hard), Masters 1.000 la Paris (hard), Turneul Campionilor (Londra, hard).

Murray a bifat în fața lui Djokovic a 24-a sa victorie consecutivă și a obținut al cincilea titlu la rând și al 44-lea din carieră. Succesul lui Murray este completat de un cec de 2.097.000 dolari și de 1.500 de puncte ATP.

Dacă britanicul s-a impus în premieră la Turneul Campionilor, Djokovic a ratat șansa de a-și trece în palmares al cincilea titlu, după patru victorii consecutive la Londra.

În finala de dublu, cuplul Henri Kontinen (Finlanda)/John Peers (Australia/N.5) a dispus de perechea Raven Klaasen (Africa de Sud)/Rajeev Ram (SUA/N.7) cu 2-6, 6-1, 10/8.

AGERPRES