40 de ani de la primul 10

Astăzi se împlinesc 40 de ani de când Nadia Comăneci a obținut prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice. Pe 18 iulie 1976, o gimnastă în vârstă de numai 14 ani reușea să uimească lumea sportului, obținând prima notă perfectă din istorie, în condițiile în care nici măcar tabela electronică de afișaj nu era pregătită pentru o astfel de performanță.

Nu îmi vine să cred că se împlinesc 40 de ani, însă nu simt că a trecut atât de mult timp. Pe data de 21 Iulie voi fi la Montreal pentru a sărbătorii acest eveniment, se organizează o mare sărbătoare la care voi merge împreună cu soțul meu și cu băiețelul meu de 10 ani care va avea ocazia să vadă unde a făcut mama lui gimnastică,” a spus Nadia.

În condițiile în care oficialii nu se așteptau ca vreo gimnastă să atingă perfecțiunea, tabela electronică instalată în arena de la Montreal nu avea spațiul necesar pentru a cuprinde toate cele patru cifre care să ilustreze nota perfectă, contribuind astfel la amplificarea emoțiilor.

Eu nu obișnuiesc să ma uit la notele pe care le primesc și după ce am terminat exerciuțiul la paralele, mi-am dat seama că am făcut un exercițiu destul de bun, nu am crezut că a fost perfect, și nu m-am uitat la notă. În timp ce ma pregăteam pentru bârnă, am auzit o gălăgie mare în sală și când am întors capul am văzut această tabelă cu 073, care era numărul meu de concurs și dedesubt 1.00, și m-am uitat la o colegă a mea pentru că nu înțelegeam despre ce e vorba și ea mi-a făcut un semn că este ceva în neregulă cu tabela. Cred că este lucrul pe care și-l aduce aminte toată lumea, cred că mai puțin își aduce aminte lumea de câte medalii am luat eu la Montreal decât de acest 10 sau de acest 1.00, ” a mai spus Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci a obținut, de altfel, la respectiva ediție a Jocurilor Olimpice, de șapte ori scorul perfect, câștigând trei medalii de aur la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint pe echipe și una de bronz la sol.
Atunci a început și ceea ce s-a numit ani buni “moda Nadia”, în sensul că foarte mulți părinți care aveau fetițe le-au dat la gimnastică, în speranța că fata lor va deveni o a doua Nadia Comăneci. Nadia, însă, a fost, este și va rămâne unică în istoria gimnasticii mondiale.

Cele mai citite

Related Articles