000
23 aprilie, este ziua în care militarii din forţele terestre, sărbătoresc ziua categoriei de forţe, al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă, cea mai numeroasă categorie din cadrul forţelor militare române. Peste 95% din efectivele care participă la misiuni în teatrele de operaţii vin din rândul trupelor de uscat.
Statul Major al Forţelor Terestre a desfăşurat, în perioada 18-23 aprilie, manifestări publice dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre.
Miercuri, 22 aprilie, începînd cu ora 9.00, se va desfăşura ceremonia militară de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului, şi decorarea Drapelului de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre cu Ordinul Virtutea Militară – în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.
Tot miercuri, în Parcul Carol I, între orele 14.00 şi 18.00, se va organiza o expoziţie de echipamente, armament şi tehnică militară folosite atît în cadrul activităţilor curente de instruire, cît şi în misiunile din teatrele de operaţii. Vor fi prezentate exerciţii demonstrative de escaladă, supravieţuire şi intervenţie a specialiştilor genişti, precum şi exerciţii de mînuire a armamentului (drill-team) susţinute de militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul.
Elevi şi studenţi militari vor prezenta oferta educaţională a instituţiilor de profil din compunerea Forţelor Terestre şi algoritmul procesului de recrutare, selecţie şi admitere în învăţămîntul militar.
Alături de militarii români se vor afla şi reprezentanţi ai Batalionului 2 din Regimentul 2 Cavalerie al Forţelor Terestre americane, aflaţi în ţara noastră pentru a participa la exerciţiul WIND SPRING.
În seara de joi, 23 aprilie, se va desfăşura, între orele 20.00 şi 22.00, retragerea cu torţe, pe itinerarul: Cercul Militar Naţional – Opera Naţională Bucureşti – Palatul Cotroceni – sediul Statului Major al Forţelor Terestre.
În ţară vor fi organizate mai multe ceremonii militare şi vor fi depuse coroane şi jerbe de flori.
Principalul obiectiv al Statului Major al Forțelor Terestre pentru 2015 este acela de a se instrui în vederea apărării ţării. În sensul acesta au fost planificat foarte multe activităţi, în mod deosebit în teren, pe timp de zi şi pe timp de noapte.  Cel de al doilea obiectiv prioritar este pregătirea militarilor care participă la misiuni internaţionale, atât ofiţerii de stat major din comandamente, cât şi la ostaşii care desfăşoară misiuni în mod deosebit în teatrele de operaţii. Teatrul de operaţii din Afganistan constituie o prioritate, apoi Balcanii de Vest, cât şi celelalte misiuni ale Uniunii Europene sau ale ONU. Forţele Terestre participă cu ofiţeri şi subofiţeri şi în cadrul acestor misiuni.

(Mario Balint)