nimic

Sursă foto: bazavan.ro

În căutarea unui subiect pentru editorialul de astăzi, m-am înarmat cu o coală de hărtie, un pix şi mi-am dat frâu liber imaginaţiei.

Ce crezi tu Dane că e mai imoportant de dezbătut? Să fie oare BAC-ul ? Nu cred; în ultimii ani ne-am obişnuit deja cu numărul tot mai mic de elevi înscrişi la examenul maturităţii şi cu numărul şi mai mic al celor care reuşesc să treacă hopul bacalaureatului. Cei care stau cu pumnii strânşi acum şi au cele mai mari emoţii nu sunt, paradoxal, nici elevii şi nici părinţii; sunt rectorii din facultăţile de stat şi private, care în ultima perioadă au probleme grave cu lipsa studenţilor şi implicit se văd nevoiţi să-şi restrângă activitatea şi să scadă nivelul pregătirii tinerilor, viitori licenţiaţi. Eheii, unde sunt vremurile când te puteai înscrie şi fără BAC, urmând să-l iei cândva, până la terminarea facultăţii; unde sunt vremurile când era coadă la înscriei şi concurenţă ca la medicină şi la alte profile; unde sunt facultăţile private, când la Herculane de exemplu, te duceai turist şi plecai…jurist.

Nu, nu, caut altceva, de exemplu….Punctul marcat de Iohanis cu numirea lui Răzvan Ungureanu la şefia serviciilor externe. O bilă albă pentru că a reuşit să clatine actuala majoritate, care îmi pare mai degrabă o turmă de oiţe fără stăpân, de când premierul Ponta e în Turcia. O bilă albă, ce cred că are şi partea ei întunecată. Spun asta pentru că Iohanis nu a repurtat doar o victorie, ci şi-a asumat şi imaginea negativă a fostului premier, poreclit unguent după lista de achiziţiii făcută din acea funcţie. Dar tot eu stau şi mă întreb, iar politică…mai bine nu.

Aş putea să vorbesc de exemplu, despre creşterea cu aproape 12 procente a gazului metan pentru populaţie şi pentru CET-uri. Acum pe astea, nu prea le plâng, nu de alta, dar parcă nu mai am pe cine; majoritatea au intrat în insolvenţă, altele au fost …ajutate să falimenteze, chiar de către cei care trebuiau să le menţină viabile. Populaţia va plăti mai mult de anul acesta, de anul viitor, de anul următor celui viitor şi tot aşa până după 2020. Cum de ce; aşa au dat la pace guvernanţii cu instituţiile financiare europene şi mondiale. Dar parcă subiectul e cam pesimist.

Ar trebui să găsesc ceva mmai vesel, mai trăznit, mai…Uite de exemplu pompierii gălăţeni nu alimentează maşinile de incendiu decât de la sediu, pentru că acolo au…apometru. Da, aţi auzit bine: a-po-me-tru. Adică e acel ceas care înregistrează exact, dar absolut exact, cantitatea de apă furnizată de regia de apă din Galaţi şi risipită cu neruşinare de pompieri pe tot felul de intervenţii. Deocamdată, chitanţă nu taie nimeni dar pe viitoar…D-zeu mai ştie de ce sunt în stare ăştia. Cu toate că nu am înţeles: vor trebui militarii să aducă bani de-acasă, sau odată sosiţi la locul intervenţiei semnează înainte de a da drumul apei peste flăcări, un acord cu proprietarul pentru plata H2O-ului consumat. Deşi în acest ultim caz, nu ştiu cum i se poate dovedi păgubaşului, până la urmă, câtă apă au aruncat în flăcări. Altfel spus şi cu casa arsă şi cu banii luaţi.

Mda nici acesta nu e un subiect demn de interes, aşa că astăzi nu mai facem editorial; deşi dacă mă uit în urmă, cred că tocmai l-am scris. Hm, şi nu am vorbit despre nimic. Ei…dacă aveam şi eu un subiect acolo, alta era situaţia. Dar nu-i nimic, am să încerc şi mâine.

(Dan Agache)