Vaccinarea antigripală a copiilor, prioritară în pandemie, în timp ce persoanele cu boli cronice îşi cumpără serul din farmacii

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este din nou întârziată. Judeţul Caraş-Severin a primit doar 10% din necesarul de doze, iar în acest an sunt destinate pentru imunizarea copiilor.

3.550 doze de vaccin antigripal au ajuns în Caraş-Severin, destinate exclusiv copiilor, ei fiind consideraţi categoria de populaţie cu riscul cel mai mare de îmbolnăvire, după cum declară purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Daniel Botgros. Părinţii care doresc să îi imunizeze pe cei mici împotriva gripei sezoniere se pot adresa în această perioadă medicilor de familie.

Primele 3.550 de doze venite vor fi administrate copiilor, după care desigur la momentul în care se vor primi și celelalte loturi de vaccin vor merge către persoanele din prima linie a sănătății, vorbim de despre personalul de la Unităţile de Primiri Urgenţe, personalul de pe ambulanțe, din spitale, persoanele din asistență socială și sigur după aceea vor merge către bolnavii cronic şi persoanele peste 65 de ani.

Medicii atrag atenţia că vaccinarea împotriva gripei sezoniere nu trebuie amânată, deoarece şansele de supravieţuire sunt foarte mici dacă pe lângă infecţia cu SARS-COV-2, contactezi şi un virus gripal.

În aşteptarea vaccinului de la Ministerul Sănătăţii, persoanele cu boli cronice îşi cumpără serul pe banii lor, susţine preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Caraş-Severin, Daniel Popovici.

Noi am făcut cartagrafia și comanda de vaccin în luna august ca să poată să se orienteze la câte doze ar fi nevoie pe județe. Peste 100 de persoane din pacienții înscrişi pe listele noastre s-au vaccinat cu ser achiziționat din farmacie, exact ca şi anul trecut când dacă nu greșesc s-au vaccinat peste 600 de persoane cu serul propriu până când a venit vaccinul de la Ministerul Sănătăţii. Perioada optimă de vaccinare este septembrie-octombrie.

Vaccinul antigripal poate fi făcut în acelaşi timp cu vaccinul anti-COVID, în braţe diferite, spune medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

De același autor

Related Articles