cutremur - bucurestifm.ro

Poate mai des ca niciodată, zona Vrancea și nu numai, e atât de activă încât nu putem să nu ne gândim la un seism de mare intensitate. 4 martie 1977 e încă proaspăt în memoria multora, iar imaginile de arhivă ne arată cât de nepregătiţi am fost atunci. Acum e oare altfel? Cu siguranță e ceva mai bine, dar nu perfect. Un seism puternic înseamnă mult mai mult decât o zguduire a locuinței. Înseamnă clădiri dărâmate, scurgeri de gaze, incendii, panică, fum, ţipete.
În cei aproape 40 de ani scurşi de la cutremurul din 77, s-au luat o serie de măsuri privind siguranţa în construcţii. Cu toate acestea multe din clădirile afectate nu au fost consolidate. Altele au îmbătrânit şi nu se ştie cum vor rezista la un şoc de felul acesta. Autorităţile fac exerciţii de alarmare pentru a îmbunătăţi munca în echipă, populaţia este informată cu privire la ce trebuie să facă, sau să nu facă şi cu toate acestea nu prea ştim nimic. Se mizează în astfel de situaţii pe noroc, solidaritate umană şi pe intervenţia divină.
Inundaţiile din urmă cu câţiva ani, care au măturat sate întregi, ori posibilitatea unui cutremur nu determină populaţia să-şi încheie asigurările obligatorii. În interiorul locuinţelor, în special în apartamentele de la bloc se dărâmă pereţi fără autorizaţie, se modifică interioare fără un minim calcul de rezistenţă, se acoperă blocurile cu şarpante executate de tot felul de muncitori, care lucrează la negru, fără autorizaţii, fără proiect, fără garanţii. Cine are de pierdut? Cei care au impresia că economisind câteva sute de lei acum, sunt mai câștigați. Pierderea însă, în cazul unui cutremur nu se socoteşte în lei sau euro ci în vieţi omeneşti şi valoarea acestora nu poate fi quantificată.
Ce trebuie făcut? Să ne informăm, să gândim proactiv, să respectăm legea când e vorba de construcţii, să gândim că un astfel de eveniment ne poate afecta, chiar dacă acest lucru nu se va petrece în timpul vieţii noastre. Între timp, ne vedem de vieţile noastre cu bune, cu rele. Şi până la intervenţia autorităţilor să fim pregătiţi pentru orice.

Sursa foto: bucurestifm.ro
(Dan Agache)