Izolati, fără niciun ajutor si stigmatizaţi de societate. Aşa se simt zi de zi, părinţii copiilor diagnosticaţi cu o boală incurabilă. Cei mai mulţi suferă de depresie şi prea puţini sunt cei care îşi permit şedinţe de terapie cu un psiholog. Statul nu decontează în niciun fel aceste servicii. Doar Centrul Cristian Şerban din Buziaş îi sprijină gratuit. Aici, atât copii care suferă de diabet şi hemofilie, cât şi părinţii acestora îşi găsesc alinare.

Adina Teodoriu este psihologul Centrului Medical “Cristian Şerban” din Buziaş şi lucrează în spital de mai bine de 20 de ani iar copii i-au pus şi o poreclă „îngerul de zahăr”. Copiii trec prin tot felul de stări emoţionale, iar adolescenţii acceptă mai greu situaţia, atunci când află că boala de care suferă nu se vindecă niciodată explică Adina Teodoriu, dar aici, împreună găsim soluţii la fiecare problemă.

„Bolille incurabile, bolile cronice schimbă practic tot parcursul vieţii atât în cazul părinţilor cât şi al copiilor. Trec părinţii prin tot felul de faze emoţionale de la debut şi atunci suportul psihologic este cel care face diferenţa, pentru că au mare nevoie de ajutor. Noi ne străduim cu siguranţă să-i trimitem altfel decât vin aici. Practic aici ei ajung uneori dărâmaţi, dezechilibraţi şi copii şi părinţii nu înţeleg de ce li s-a întâmplat asta, tocmai lor. Veşnica întrebare de ce mi s-a schimbat viaţa? De ce este copilul meu bolnav? sălăsluieşte în mintea fiecăruia dar oferind aici suport psihologic reuşim să le ridicăm moralul şi îi determinăm să lupte, să ducă o viaţă cât mai aproape de normalitate. Este important să ştim cum să ne raportăm la problema din viaţa noastră. Nu este uşor dar nu e imposibil. Unii au trăit atât de multă suferinţă la început încât ajung să spună nu mai pot, vreau altceva şi atunci le arăt această cale, îi însoţim pe drumul lor şi ne asigurăm că sunt bine. Încercăm să-i pregătim pentru o viaţă frumoasă dacă reuşim să ne definim viaţa printr-o sumă de soluţii şi nu de probleme vom ajunge să cunoaştem fericirea. Dragii mei priviţi spre cer, de acolo vine speranţa şi bucuria vieţii”, ne-a declarat psihologul Centrului Cristian Şerban din Buziaş, Adina Teodoriu.

Si tu poti fi îngerul copiilor! Nu rămâne indiferent la drama celor mai puţin norocoşi! Vino în parcul Tricolorului şi donează. Ne puteţi urmări LIVE pe radioresita.ro

Daiana Roşca