depozit-second-hand

Când ne-au spus europenii că, suntem o naţie de mâna a doua, am ţipat alarma; ne-am dat cu fundul de duşumele, am ţipat şi am urlat ca din gură de şarpe că nu e deloc aşa. Le-am strigat că ne mândrim cu Eminescu, cu Brâncuşi, cu Enescu ori Luchian, că avem academicieni şi laureaţi ai premiilor Nobel, că tinerii noştrii vin cu cotăriţa de medalii de aur, tocmai de la olimpiadele organizate chiar de ei şi câte şi mai câte nu le-am spus; cu voce tare sau în sine noastră.
Acuma dacă stăm strâmb şi judecăm drept, aveau şi ei dreptatea lor. Nu săriţi cu toţii, aşteptaţi argumentaţia: O gospodină vrea perdele noi să mai schimbe şi ea ceva prin casă, ori nişte draperii, că cele vechi sunt decolorate. Merge cumva la magazin? Ei aş, primul drum e la second-hand. Vasilică are nevoie de o pereche de încălţări noi, că cele vechi s-au rupt; cum la magazin sunt scumpe rău, tot la second-hand ajunge. Aruncaţi o privire pe şoselele patriei şi încercaţi să socotiţi câte din sicriele pe patru roţi cu care umblăm a fost înmatriculată de nouă în România. Tot second-handuri nemţeşi, franceze ori mai nou aduse de prin Suedia sunt. Nu de alta dar…de unde bani de una nouă. Poate o Dacie, dar nici astea nu mai sunt ce-au fost odată.
Încercăm un alt exemplu: România e lovită de furia apelor; sinistraţi, case distruse, oameni rămaşi fără agoniseala de-o viaţă. Europa sare repede în ajutorul nostru şi pe lângă pături corturi sau mai rar ceva materiale de construcţii, ne livrează prompt conserve expirate, macaroane fabricate pe vremea lui Ştefan cel mare, ori zacuscă şi iahnie de-o seamă cu bunica. Deh, astea le-au găsit prin magaziile lor. Şi românul primeşte, mulţumeşte şi papă tot, de foame.
Exemple ar mai fi şi le putem găsi fiecare dintre noi. De la anvelope de maşină la biciclete şi căruciare pentru cei mici, de la tramvaie aduse cu un euro la televizoare, calculatoare, telefoane ori cine ştie ce alte obiecte pe care cu siguranţă le descoperim la o simplă privire de ansamblu în propria locuinţă. Suntem prea săraci să ne cumpărăm lucruri noi, ar spune unii. Da, dar nu atât de săraci încât să ne putem permite lucruri proaste.
Văzuţi din afară da, suntem europeni de mâna a doua. Poate că aşa e, dar suntem prea mândri să recunoaştem deschis acest lucru şi prea proşti să îndreptăm lucrurile la noi în ogradă. Poate că la început am crezut că vor să ne civilizeze, dar acum sunt convins că interesul lor era doar să scape de vechituri; care vechituri pe lângă un beneficiu frumos pentru ei, le-a permis şi să râdă de noi. Pentru că una spunem şi alta facem. Degeaba ne agităm şi ţipăm cât ne ţin bojocii că nu suntem europenei de mâna a doua, după care dăm fuga la ei ba după o maşină, ba la magazinul second-hend din colţ că au adus marfă „proaspătă”.
Îmi amintesc de un vecin care s-a întors din piaţa de vechituri cu o perche de pantaloni, despre care spunea cu mândrie: „Uite sunt cu eticheta pe ei; sunt nou nouţi, dacă au fost spălaţi odată, sau de două ori”.

Dan Agache

Sursă foto: agorapress.ro

2 COMENTARII

 1. Stimate Dl. Dan Agache,

  citind articolul dvs. am ramas cu impresia ca ar fi ceva negativ in a folosi obiecte, ori a cumpara second Hand.
  Aflati ca locuiesc in Germania de peste 20 de ani si pot spune ca eu si sotia castigam bine daca nu chiar foarte bine. Si noi cumparam secondhand, si nu zgarcenia sau prostia sunt motivele. In magazine gasesti de regula un trend (moda) care nu totdeauna sunt pe gustul nostru. Ma refer nu doar la haine, ci si la alte obiecte, ca mobila sau decorative. Multe lucruri pur si simplu nu se mai gasesc noi. Binenteles ca facem prin aceasta o economie, dar nu este motivul principal, poate chiar veti suride: inainte vreme lucrurile erau mai de calitate, tin chiar mai mult decit cele noi.

  Ca si noi sunt foarte multi in occident care cumpara secondhand, si nu pentru ca le lipsesc banii. Unii o fac die motive ecologice, din protest pt. un anumit fel de viata, ori pur si simplu pt. a cumpara ceva ce le place dar care nu se mai gaseste in magazine.

  Din aceast motiv apar si prospereaza pagini de internet ca ebay. Felul in care se vinde in Romania secondhand este jenant (la gramada/la kilogram), si nu cel care cumpara aceste produse din motive personale.

  Despre asta sa scrieti!

  Cristian D.

  PS. Nu trec adresa corecta, findca nu vreau spam.

  • Dl Cristian D. Apreciez in primul rand faptul ca ati gasit timp sa
   cititi randurile mele.
   Nu ma deranjeaza faptul ca romanii cumpara lucruri la mana a doua; chiar
   si eu fac acest lucru si nu doar intamplator.
   Am incercat sa scot in evidenta faptul ca liderii occidentali ne privesc
   de multe ori ca „europeni de mana a doua” si chiar si-au exprimat
   gandurile cu voce tare. Ma intriga faptul ca ne deranjeaza si
   protestam la auzul acestei remarci dar, eternul dar, ne comportam si pe
   mai departe ca europeni de mana a doua. Si aici nu ma refer la
   cumparaturi second-hand ci la incapacitatea noastra de a accepta
   realitate si la prostia noastra de a schimba in bine lucrurile care se
   pot schimba pentru a iesi din aceasta situatie
   Cu deosebit respect al dvs Dan Agache

Comments are closed.