Reşiţa va avea un nou Spital Judeţean de Urgenţă. A fost aprobat studiul de fezabilitate

Întrunit în şedinţă de îndată, miercuri, 21 iunie, Consiliul Local Reșița a aprobat în unanimitate de voturi Studiul de Fezabilitate pentru noul Spital Județean de Urgență din oraş.

Astfel, a fost depășită o etapă crucială în realizarea acestui proiect vital pentru modernizarea infrastructurii spitalicești a municipiului Reșița și a județului Caraș-Severin. Documentația aprobată conține informații detaliate despre structura și funcționalitățile noului Spital Județean de Urgență din Reșița, amplasat în intravilanul municipiului din zona Triaj, mai exact în nodul dintre cartierul Lunca Bârzavei, zona Lunca Pomostului și cartierul Țerova.

Acest proiect va fi realizat pe o suprafață totală de de 58.644 de metri pătraţi, pusă la dispoziție de Primăria Reșița.

Pentru Radio Reşiţa, primarul municipiului de pe Bârzava, Ioan Popa:

În ședința Consiliului Local, consilierii reșițeni au votat în unanimitate studiul de fezabilitate al noului spital județean. Este un moment important din mai multe puncte de vedere: în primul rând, este o încununare a muncii comprimate în șase luni a proiectanților, muncă în care au fost implicați și noi, eu, Romeo Dunca, Marcel Vela. Am fost în Strassbourg în Franța, am fost în Finlanda, prin bunăvoința unor medici români plecați în străinătate de foarte mulți ani, am văzut spitale noi, am văzut modalități noi de a se realiza un spital și iacătă că am ajuns în acest punct în care s-a aprobat cursul de fezabilitate. Pașii următori sunt că până la finalul săptămânii să eliberăm autorizația de construcție. Ghidurile pentru finanțări pe fonduri sunt în discuție publică. Așteptăm ca în luna iulie să se deschidă axele de finanțare pentru noi spitale județene și vom fi gata să depunem o cerere de finanțare pentru acest spital. Aș mai spune că, are o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din care 130 de milioane reprezintă construcțiile, iar circa 70 de milioane de euro dotările complete, adică vorbim aici despre RMN-uri, CT-uri, radiologie, săli de operații, echipamente, paturi şi până la linguri și furculițe. Deci este o investiție mare. Este practic cea mai mare investiție post-revoluționară din Reșița, poate și din Caraș-Severin. Nu știu exact dacă undeva s-a mai făcut o investiție care să depășească 200 de milioane de euro. Este o investiție pe care cărășenii din Banatul de munte o merită. Este o investiție care va duce la ridicarea actului medical la o altă atitudine, sunt convins, a personalului medical, infirmieri, asistenți, medici, pentru că se lucrează în cu totul altă manieră într-un spital nou și beneficiile le vom avea cu toții. Toată lumea va beneficia de pe urma acestei investiții, indiferent de culoarea politică sau poziţia socială“.

Studiul de Fezabilitate, elaborat într-un interval de șase luni, stabilește toate detaliile privind noua structură medicală, facilitățile, numărul de paturi, specializările pe secții și dotările necesare.

Proiectul a beneficiat de colaborarea unor specialiști din Helsinki/ Finlanda, țara cu unul dintre cele mai moderne sisteme medicale din lume și a integrat cele mai noi tehnologii, norme și proceduri din medicina modernă.

Detalii proiect:

Regimul de înălțime al clădirilor: clădire spital – S+P+5E; parcare auto supraetajată – D+P+3E; garaj și atelier ambulanțe – P.

Clădirea principală a ansamblului propus este alcătuită din 5 tronsoane cu subsol comun și are un regim de înălțime S+P+5E. Între aceste corpuri sunt prevăzute două curți interioare.

Proiectul mai include următoarele elemente: Parcare auto supraetajată; Garaj și atelier ambulanțe; Spații tehnice (centrală termică, gospodărie de apă); Drumuri, alei, platformă.

Construirea noului Spital Județean de Urgență din Reșița este un demers inițiat de Primăria Municipiului Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin. Buna colaborare între cele două instituții a fost esențială pentru demararea acestui proiect de mare importanță pentru comunitatea noastră.

Noul Spital Județean de Urgență va servi în egală măsură reșitenii și cărășenii, asigurându-le asistență medicală de calitate superioară.

Următorii pași în implementarea proiectului constau în finalizarea proiectului tehnic până în luna octombrie 2023, obținerea autorizației de construcție și depunerea documentației necesare spre finanțare pe axele disponibile, din fonduri externe sau guvernamentale.

Noul spital județean va lăsa în urmă neajunsurile din sistemul medical actual.

Cele mai citite

Related Articles