dna

În completarea comunicatului cu nr. 792/VIII/3 din 29 aprilie 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 29.04.2015, a inculpaților:

RADULY ROBERT – KALMAN, primar al municipiului Miercurea Ciuc, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (2 infracțiuni),
– instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– conflict de interese,

SZOKE DOMOKOS, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (4 infracțiuni),
– instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia. În baza relaţiilor dintre Raduly Robert-Kalman şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizaţia pentru efectuarea unor lucrări de construcţie la imobil şi amenajare a spaţiului aferent (parcări şi alei în proximitatea acestuia), în condițiile în care documentaţiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condiţiile legale.

2. În perioada iulie – septembrie 2014, în condițiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor – Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii și față de aceasta s-a deschis procedura de insolvență, în calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert – Kalman a determinat o persoană, desemnată de instanţă să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preţ subevaluat, a unui imobil deţinut de casa de cultură. În acest scop, s-a stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menţioneze degradări şi uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală.

3. Raduly Robert-Kalman şi Szoke Domokos în calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adiţional .
Plăţile s-au efectuat în condiţiile în care documentaţia întocmită de această firmă a fost restituită de 3 ori de OCPI Harghita, în mod succesiv, din cauza nerespectării unor condiţii legale şi pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către instituția menționată, sigura abilitată pentru aprobarea lucrări de cadastru general la nivelul judeţului.
Actele întocmite de S.C. TOPO SERVICE S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate.
4. Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unei persoane, a unui contract de închiriere ce are ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.
La data de 22.06.2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil. Astfel, s-au încălcat prevederile contractuale iniţiale adoptate prin Hotărâre de Consiliu Local.
La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegală a contractului, în sensul cerut de persoana respectivă.

5. Szoke Domokos, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru suprafaţă de teren mai mare decât cea reală.
După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

6. A mai rezultat comiterea unei infracţiuni de abuz în serviciu, de către SZOKE DOMOKOS, ce a constat în luarea autoturismului de serviciu, din dotarea primăriei, şi deplasarea cu el strict în interes personal, de la domiciliul din Miercurea Ciuc, în perioada 18-21.07.2014, în concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului şi uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc.

Inculpaților Raduly Robert – Kalman și Szoke Domokos li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentați la data de 30 aprilie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.