Ofițer de poliție acuzat de spălare de bani, trafic de influență și luare de mită

dna

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată:

în stare de arest la domiciliu a inculpatului BOTA ADRIAN, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare – Serviciul cercetări penale, cu gradul profesional de comisar de poliție, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
– luare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență, în formă continuată şi
– două infracțiuni de spălare de bani.

sub control judiciar a inculpatului NAGY VASILE, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Bota Adrian, la data comiterii faptelor ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul Cercetări Penale, în perioada 2006-2008, a pretins și primit de la un denunțător bani și bunuri totalizând 180.000 euro, constând în:
– suma de 24.000 de euro,
– două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată,
– alte bunuri mobile (obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte etc.)

În schimbul primirii foloaselor menționate, inculpatul BOTA ADRIAN a promis că:
– își va încălca atribuțiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu-Mare, dosar ce îi fusese repartizat, în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunțător, urmând ca acele declarații să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare și a pronunțării unei hotărâri de achitare
– va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu-Mare la care fusese repartizată inițial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea, prin intermediul unui polițist, pentru ca aceștia să admită în fond cererea de revizuire și să pronunțe hotărâri de achitare a denunțătorului.
De asemenea, inculpatul Bota Adrian i-a solicitat denunțătorului ca, în schimbul contraprestațiilor mai sus menționate, să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri situate pe raza municipiului Satu Mare (teren deținut în drept și în fapt de denunțător), respectiv pe raza comunei Viile Satu Mare (teren deținut în fapt de denunțător).
Pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influență, inculpatul Bota Adrian i-a dispus denunțătorului să încheie două contracte de vânzare cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, au figurat persoane apropiate din cercul relaţional al celor doi inculpaţi, fără ca acestea să achite vreodată prețul acelor terenuri.
Inculpatul Nagy Vasile, la solicitarea inculpatului Bota Adrian, a găsit persoanele respective, cu toate că ştia că, prin încheierea acelor contracte de vânzare cumpărare, terenurile îi reveneau de facto inculpatului Bota Adrian, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de către acesta.
Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi poprirea sumelor de bani existente şi viitoare în conturile deţinute de inculpatul Bota Adrian.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție Satu Mare și a Serviciului de Informații și Protecție Internă Satu Mare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii luate în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

Related Articles