O fi bine, o fi rău?

intrebari sursa foto operascrisa.ro

Executivul a aprobat triplarea salariilor pentru înalţii demnitari; O fi bine, o fi rău? Efortul bugetar nu e prea mare, doar 600 de mii de lei. O nimica toată pe lângă furturile din banul public din ultimii ani. Din fericire, sindicatele au reacţionat, anunţând cu procese penale pentru iniţiatorii acestei legi. O fi bine, o fi rău?

Adevărul e că mulţi, majoritatea chiar a bugetarilor, se uită cu jind la o astfel de măsură: triplarea salariilor. O fi bine, o fi rău? Teoretic ar trebui să fie bine cu un salar de trei ori mai mare. Chiar, cum o fi să ai salariul de 3 ori mai mare; vă daţi seama cât va trebui să plăteşti impozit, cât îţi ia pentru sănătate, pensie, şomaj. Nu e bine, e chiar rău. Da, dar dacă ia, înseamnă că are de unde şi tot mai rămân şi eu cu ceva, nu de 3 ori cât am acum, dar oricum e mai mult. O fi bine, o fi rău? Nu, va fi bine.

Bine e şi faptul că DNA-ul îi saltă pe capete; dacă au greşit să plătească. O fi bine, o fi rău? Nu ştiu cum e pentru alţii, dar pentru ei e…rău. Partea proastă e că nu se lucrează deloc la recuperarea prejudiciilor. Asta nu e bine pentru noi; e bine pentru ei. Tergiversează câţiva ani procesul prin instanţe, până când se aşterne liniştea peste sat, după care, cu sau fără condamnare, se retrag din viaţa politică şi din cea publică şi se bucură în tihnă de banii albi strânşi pentru zile negre. O fi bine, o fi rău? E de bine, dar numai pentru ei.

Se apropie şi alegerile. Locale şi parlamentare. O fi bine, o fi rău? E bine pentru noi. Mai un ulei, mai o găleată ori o pereche de cizme şi-n fular, e bine. După alegeri, se anunţă rezultatele şi se împart fotoliile; cu tot cu locul în lojă, lângă oala cu smântână. O fi bine, o fi rău? Ei, atunci e de bine; dar bine pentru ei. Noi vom rămâne aceeaşi spectatori neputincioşi la triplarea salariilor, la creşterea pensiilor, la furturile şi traficul de influenţă exercitat de aleşii neamului. O fi bine, o fi rău?

Cu atâtea întrebări chiar nu mai ştiu ce e bine şi ce e rău. Nu mai ştiu pentru cine e de bine şi pentru cine e de rău. Dar de fapt ce înseamnă binele şi ce e răul. Cred că îmbătrânesc; altfel nu-mi explic tendinţa spre filozofare. Dar oare asta…. O fi bine, o fi rău? (Dan Agache)

 

 

Foto: operascrisa.ro

De același autor

Related Articles