Nu apelați 112 pentru a face glume! În acest timp cineva poate avea mare nevoie de ajutor

Vineri, 09.12.2022, în jurul prânzului, două apeluri 112 primite de polițiștii reșițeni prin care o tânără sesiza că a fost legată la ochi și răpită împreună cu alți doi tineri, s-au dovedit a fi, din fericire, apeluri false.

După efectuarea apelurilor, persoana nu a mai putut fi contactată pe numărul de telefon, telefonul fiind închis.

Imediat, la nivelul inspectoratului au fost construite mai multe echipe operative, care au demarat verificările în legătură cu cele sesizate de tânăra în cauză, în mai puțin de o oră fiind identificată apelanta, o fată de 12 ani, care, în momentul apelării serviciului 112, se afla în incinta unei unități școlare din Reșița, împreună cu alți colegi de aceeași vârstă.

Minora împreună cu bunica acesteia au fost conduse la sediul poliției pentru stabilirea celor întâmplate și luarea măsurilor legale, tânăra fiind atenționată cu privire la utilizarea SNUAU 112.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi a fost doar o glumă, dar a presupus angrenarea de resurse și forțe pentru a desfășura multiple activități într-un timp scurt.

Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.

Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Poliţia reaminteşte tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul și echipajele din teren se ocupă de un apel non-urgent, persoane  care au într-adevăr nevoie de ajutor sunt obligate să aștepte nejustificat!

De același autor

Related Articles