Nici berzele nu mai ascultă de… un ordin de ministru!

barza relocata - milvus.ro
Vă amintiţi probabil că discutam zilele trecută de celebrul deja cuib de barză din Schitu Goleşti. Vă spuneam atunci că la solicitarea unui grup de cetăţeni, s-a emis un ordin de ministru pentru relocarea cuibului, după obţinerea tuturor avizelor necesare, cu 600 de metri, pe un alt stâlp. Mutarea cuibului s-a făcut cu specialişti aduşi din capitală, dar în lipsa chiriaşei, aflată în călătorie în ţările calde. Acum a venit primăvara, iar localnicii din Schitu Goleşti nu au fost deloc surprinşi să vadă dând roată peste comuna lor, barza cu pricina, tocmai reîntoarsă din peregrinările de peste iarnă. Cum nu şi-a mai găsit casa, s-a aşezat pe un alt stâlp din zonă. Nimeni nu ştie ce va face pasărea în final. Un localnic s-a plâns că în ultimii 21 de ani nu a avut linişte din cauza păsărilor.
După ce a survolat locul s-a aşezat pe un alt stâlp, la 20 de metri distanţă faţă de vechiul cuib. Acum, toată suflarea satului aşteaptă să vadă dacă barza va rămâne în localitate sau va pleca în altă parte, unde va fi mai bine primită. Povestea berzei i-a impresionat atât de mult pe oameni, încât sătenii i-au desenat un indicator spre noul cuib! În zadar, însă! „Noi o îndrumăm, dar nu se duce”, spune un bărbat. Specialiştii spun că barza nu se va lăsa impresionată de ordinul de ministru, fiind hotărâtă să-şi amplaseze cuibul acolo unde ştie ea. Tot în urmă cu o săptămână, analizam cât de proşti trebuie să fim să mutăm un cuib de barză de pe un stâlp pe altul, cu un ordin de ministru. Răspunsul e… atât de proşti. Poate că problemele importante din ţara asta s-au rezolvat şi acum ne ocupăm de relocări de cuiburi; poate că de mutare acestui cuib depinde soarta şi viitorul naţiunii române; poate că barza cu pricina e un personaj atât de cunoscut şi important, încât trebuie făcut orice pentru confortul dumneaei. Acuma trebuie să recunoaştem că barza a ajuns celebră prin faptele celor din preajma ei.
Problema naţiunii române e alta: dacă barza nu vrea în ruptul capului să fie relocată cu 600 de metri mai la nord, cum prevedea actul normative semnat de ministru şi ţine morţiş să-şi facă alt cuib pe vechiul amplasament? Dăm un alt ordin de ministru pentru relocarea acestuia? Sau îi impunem berzei să se ducă unde are cuibul proaspăt amplasat.
O soluţie se va găsi cu siguranţă; nelămurirea mea e de ce barza e atât de ofticoasă încât nici măcar nu merge să-şi viziteze cuibul relocat, în condiţiile în care sătenii i-au pus şi indicatoare în acest sens. Concluzia e clară: Mare-i grădina Ta Doamne!

(Dan Agache)

De același autor

Related Articles