dna

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna februarie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului lt. – col. BOGHIU PAUL, ofiţer activ în Ministerul Apărării Naționale, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii februarie 2014, lt.-col. Boghiu Paul, îndeplinind funcţia de şef al Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, a pretins şi ulterior, în jurul datei de 11.03.2014, a primit de la o persoană denunţător în cauză, suma de 500 euro şi produse alimentare (20 litri de vin, 2 litri de țuică și 2 cocoși), căruia i-a promis că, în schimbul unei plăți nedeterminate, îi va ajuta fiul, să fie angajat ca soldat – gradat profesionist în armată, lăsând să se creadă că are influență asupra membrilor comisiei de selecție, formată din cadre militare, și că i-ar putea determina pe aceștia să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu.

În cauză procurorul a beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Iaşi.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului TUDORAŞCU GILBERT EDUARD, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– trafic de influenţă(2 infracțiuni),
– participaţie improprie la fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, inculpatul Tudoraşcu Gilbert Eduard a pretins de la un martor – denunţător suma de 250.000 euro, din care a primit efectiv 52.000 euro (în patru rânduri, respectiv în 16.11.2013- 22.500 euro, 18.12.2013 -10.000 euro, 24.12.2013- 10.000 euro şi 18.01.2014 -10.000 euro) şi promisiunea de transmitere a dreptului de proprietate asupra unui imobil evaluat la 100.000 euro, în schimbul influenţării magistraţilor investiţi cu soluţionarea unor cauze penale în care mama denunţătorului, avea şi are calitatea de inculpat.
Pentru convingerea denunţătorului în necesitatea remiterii sumelor de bani în cauză, inculpatul Tudoraşcu Gilbert Eduard a lăsat să se creadă că prin intermediul unor rude/afini ce deţin funcţia de judecatător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate să exercite acte de influenţă asupra magistraţilor –judecători şi procurori de pe raza de competenţă a Curţii de Apel Craiova, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate din starea de arest preventiv a mamei denunțătorului, ridicarea unor măsuri asigurătorii instituite asupra unor imobile şi, finalmente (după terminarea cercetării judecătoreşti), obţinerea unei pedepse cu suspendarea condiţionată a executării acesteia.
În același context, la data de 04 februarie 2014, inculpatul Tudoraşcu Gilbert Eduard a determinat un notar public, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să ateste, fără vinovăţie, împrejurări necorespunzătoare adevărului (în legătură cu faptul remiterii către martorul denunțător a sumei de 30.000 euro, aspect nepetrecut în realitate), în conţinutul unei promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare ce privea imobilul respectiv.

În perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, inculpatul Tudoraşcu Gilbert Eduard a pretins de la un alt denunţător suma de 80.000 euro şi a primit efectiv suma de 40.000 euro (respectiv, 25.000 euro în Bucureşti şi 15.000 euro în municipiul Constanţa), lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra magistraţilor investiţi cu soluţionarea unei cauze penale, în vederea obţinerii punerii în libertate din starea de arest preventiv a unei rude a martorului denunțător.

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 92.500 euro asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea/coproprietatea inculpatului Tudoraşcu Gilbert Eduard.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GREAVU AURELIAN ALIN, președinte al Asociaţiei „Împreună Pentru Sibiu”, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, în cadrul programului ”Tineret în acțiune”, între Asociația „Împreună Pentru Sibiu”, reprezentată de inculpatul Greavu Aurelian Alin, și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – A.N.P.C.D.E.F.P., s-a încheiat un contract de finanțare pentru implementarea proiectului”Iubește-ți copiii fii alături de ei!”, program finanțat din fonduri europene.
În vederea implementării acestui proiect, A.N.P.C.D.E.F.P. București a virat, în data de 26 martie 2012, în contul bancar aparținând Asociației „Împreună Pentru Sibiu ” suma de 16.597,57 lei, reprezentând avans implementare proiect.
Această sumă a fost retrasă în numerar, în mod succesiv, în perioada 29.03. – 08.05.2012, de către inculpatul Greavu Aurelian Alin, bani pe care nu i-a folosit conform destinației.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului CURTAŞU MARIUS-VALENTIN, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor concurente de evaziune fiscală şi înşelăciune (câte 708 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 04 iulie 2003 – 15 decembrie 2005, inculpatul Curtaşu Marius-Valentin a prezentat declarații de valoare în vamă și facturi externe de marfă cu ocazia celor 708 importuri de mărfuri alimentare congelate efectuate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, administrate de acesta şi care conțineau prețuri și valori mai mici ale mărfurilor importate decât cele reale. În acest mod, inculpatul a ascuns o bază de impozitare în valoare totală de 46.506.426,29 lei, prin diminuarea prețului și valorii reale a mărfii și redistribuirea nelegală a acestuia sub forma unor servicii fictive de marketing sau de altă natură în cuantum de 46.506.426,29 lei, care nu au fost astfel incluse în baza de impozitare.
În acest mod, inculpatul a sustras de la plată suma de 12.153.037,10 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată cuvenită bugetului de stat.
Totodată, inducerea în eroare a autorităţilor vamale române de către inculpatul Curtaşu Marius-Valentin a determinat aceste autorități să acorde liberul de vamă pentru importurile efectuate de societățile comerciale administrate de inculpat, în condițiile unor valori nereale a mărfurilor și a bazei de impozitare, ceea ce a condus la păgubirea bugetului de stat cu suma de 18.802.818,04 lei reprezentând taxe vamale și cu suma de 205.999,32 lei reprezentând comision vamal.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile şi conturilor aparţinând inculpatului Curtaşu Marius-Valentin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului TÎRLUNGEANU MARIAN, administrator al unei societăți comerciale, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de șantaj.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – iulie 2014, inculpatul Tîrlungeanu Marian, în mai multe rânduri, pe fondul unor relații comerciale tensionate, a constrâns, prin ameninţare, pe administratorul unei alte firme să – i dea suma de 83.856,34 lei, reprezentând o datorie mai veche, cu scopul de a dobândi în mod injust acest folos patrimonial.
În acest context, inculpatul a transmis persoanei vătămate mai multe mesaje de amenințare dar și unele cu un conținut jignitor prin care îi cerea datoria, scopul acestor amenințări, care vizau viața și integritatea corporală a persoanei vătămate și a copiilor săi, fiind acela de a o determina să îi dea banii datorați.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.