Mai aproape de oameni!

Caravana Radio Resita
Primul lucru care îmi vine în minte, acum după 4 zile în care Caravana „Ascultă cum te ascult” a fost prezentă în Clisura Dunării şi în Valea Caraşului, e căldura cu care ne-au primit oamenii. O căldură nedisimulată, o prietenie sinceră ce ne-a fost arătată, o dovadă în plus a amiciţiei ce se leagă de ani de zile între noi, colectivul Radio România Reşiţa şi ei, ascultătorii şi cititorii noştri.
O prietenie se clădeşte greu; e nevoie de timp, de încercări şi provocări ce trebuie depăşite, de dovezi de sinceritate şi dintr-o parte şi din cealaltă. Toate acestea le-am trecut cu brio şi ascultătorii noştri au devenit prietenii noştri. Am remarcat acest lucru la sutele de oameni cu care am stat de vorbă în cele 4 zile de peregrinări prin Caraş Severin.
Am întâlnit vârstnici, tineri şi copii, am întâlnit oficialităţi, oameni activi, fermieri, pensionari, la care am remarcat sinceritatea şi speranţa cu care ne priveau şi veneau să ne cunoască şi „pe viu”, nu numai din auzite. Au venit la noi cu problemele lor cu necazurile şi bucuriile ce-i înconjoară, au semnalat neregulile care se întâmplă, au avut chiar şi posibile soluţii. Sunt ascultătorii noştri în mare parte şi ne-au dat încă o dovadă de prietenie, de încredere şi sinceritate.
În cele 4 zile de caravană am trecut prin zeci de localităţi. Am trecut e un fel de a spune, pentru că ne-am oprit în majoritatea acestora, am montat boxele, steagurile, le-am făcut dedicaţii, am transmis în direct despre ei şi problemele lor, i-am ascultat, le-am dat speranţă şi le-am promis că nu ne vom abate de la misiunea noastră, aceea de a fi mereu în slujba lor şi nu a altora. O misiune care nu e deloc uşoară, dar care ne dă forţa să mergem mai departe; ne dă o forţă lăuntrică, dar ne şi obligă. Ne obligă să fim mereu alături de ei; ne obligă să fim mereu sinceri cu ei, să-i ascultăm şi să încercăm să deschidem pentru ei porţi, care altfel ar rămâne mereu ferecate.
O astfel de baie de mulţime are bucuriile ei, dar în acelaşi timp creează obligaţii pentru noi; „să nu lăsăm steagul jos niciodată”, după cum se exprima unul dintre cei cu care ne-am întâlnit; să nu ne lăsăm mânjiţi de oamenii politici; să nu renunţăm niciodată să căutăm adevărul şi să-l prezentăm indiferent de cine se va supăra. Oamenii au nevoie de un prieten sincer, de un prieten care să nu-i dezamăgească, pentru că în ultimii 26 de ani aproape, dezamăgirile s-au ţinut lanţ. Nu mai au voie să fie păcăliţi, să le fie înşelate aşteptările, să fie minţiţi. Preferă adevărul, chiar dacă uneori e dureros, dar e mai sănătos decât nişte vorbe frumos meşteşugite.
Caravana „Ascultă cum te ascult” şi-a atins misiunea: să fim aproape de oameni, să le reamintim că ei sunt motivul existenţei noastre şi să le spunem încă odată că scopul noastru, ca post public, sunt chiar ei. „Ascultă cum te ascult” i-a ascultat şi este ascultată, iar satisfacţia de a vedea oamenii lăcrimând la vederea noastră, atunci când au reuşit să ne strângă mâna sau să ne strângă în braţe, ne determină să strângem rândurile, să strângem din dinţi dacă e nevoie şi să mergem mai departe. Cu ei şi pentru ei, ascultătorii Radio România Reşiţa.

Dan Agache

De același autor

Related Articles