[AUDIO] Lemn de foc suficient de la Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin pentru populaţie, şcoli şi spitale. Preţurile pe metru cub NU au fost modificate!

Ca în fiecare an, direcția silvică a luat toate măsurile necesare pentru punerea la dispoziția populației a lemnului de foc rezultat din exploatarea în regie proprie, volumul pus la dispoziția populației putând cumula până la sfârșitul anului peste 40 mii mc, îndeplinind astfel prevederile parteneriatelor pe care le avem încheiate cu comunitățile locale în acest sens.

Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei silvice judeţene, Dan Cîmpan, până în prezent a fost oferit populației în cadrul parteneriatelor un volum de peste 30 mii metri cubi, din care a fost cumpărat un volum de 20 mii metri cubi. Pe lângă populație direcția silvică prin ocoalele silvice a livrat și poate să livreze în continuare lemn de foc unităților de învățământ, spitalelor și altor instituții din județ finanțate integral sau parțial din bugetul de stat.

Dan Cîmpan

Oferta de lemn de foc va crește în perioada următoare deoarece in 15 septembrie se ridică restricțiile de exploatare în arboretele în care prin lucrările executate se promovează regenerarea naturală.

Stocurile de lemn de foc pe fiecare ocol silvic se pot afla prin consultarea paginii web a RNP Romsilva aici, informația fiind actualizată lunar, astăzi fiind disponibil un volum de 6,5 mii mc de lemn destinat încălzirea locuințelor.

Pașii care trebuie urmați de către cei care doresc să cumpere lemn de foc de la ocoalele silvice sunt:

✔ Să meargă la primărie sau la ocolul silvic ca să solicite cumpărarea de lemn pentru foc;

✔ Să contacteze pădurarul din zonă sau să meargă la depozitul ocolului silvic;

✔ Să plătească lemnul și să primească imediat documentul de plată;

✔ Să ridice lemnul plătit din locul și ziua comunicate de pădurar sau șeful de depozit.

Prețurile de vânzare a lemnului sunt stabilite pe metru cub și diferă în funcție de specie și locul de livrare, fiind publicate pe pagina web a RNP Romsilva aici, la sediile ocoalelor silvice și în ghidul menționat depinzând de locul de livrare (de ex. depozite, drum auto forestier, fasonat la cioată). De asemenea, la anumite ocoale silvice există și posibilitatea transportării la domiciliu a lemnului cumpărat, având în acest sens tarife stabilite în funcție de distanță și capacitatea de transport.

Prețurile pentru lemnul de foc NU au fost modificate, păstrându-se aceleași prețuri de la începutul anului. Informativ, prețul de vânzare pentru lemnul de foc din grupa specii foioase tari este de 100 de lei/mc fasonat la cioată, 190 lei/mc din platformele primare și 265 de lei/mc din depozitele ocoalelor silvice, cel din grupele de specii foioase moi și rășinoase fiind mai ieftin.

Cele mai citite

Related Articles