[FOTO]Va avea Reşiţa un campus pentru învăţământul dual? Se caută surse de finanţare

Reşiţa va avea un campus pentru învăţământul dual liceal şi universitar.

Investiţia, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro, se află pe lista cu proiectele declarate eligibile pentru a fi finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În acest moment, proiectul a fost declarat eligibil în urma evaluării și din declarațiile oficiale am înțeles faptul că se caută surse de finanțare pentru toate proiectele declarate eligibile.

Este vorba de un proiect cu o valoare totală de aproximativ 122 de milioane de lei, pe care l-am depus în cadrul unui consorțiu, avizat de Ministerul Educației cu 22 de parteneri.

Primăria Reșița este liderul de consorțiu și cel care a depus acest proiect și suntem parteneri alături de Universitatea Babeș-Bolyai, de cele două școli Colegiul Economic al Banatului Montan și Colegiul Tehnic care oferă școlarizare în învățământ dual, Consiliul Județean Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Județean, Camera de Comerț Româno-Germană și Asociația de Dezvoltare Locală Reșița, iar alături de noi au venit 14 operatori economici interesați de dezvoltarea învățământului dual în cadrul acestui campus, câte șapte pentru fiecare domeniu pe care l-am vizat.

Direcțiile de dezvoltare pe care le-am propus în cadrul acestui campus sunt două, și anume industrii emergente și turism sustenabil.

Am propus construirea acestui campus în zona Mociur, pe o suprafață de aproximativ 22.000m² în proximitatea parcului industrial și a viitorului mall, pentru că este o zonă planificată a deveni noul centru urban al orașului.

Activitățile acestui proiect sunt propuse pe trei linii de investiții și anume granturi, construcția efectivă a campusului și dotarea acestuia și digitalizare.

Ce urmărim de fapt prin acest proiect? În afară de construirea efectivă a campusului, dorim să asigurăm și bursele pentru elevii și studenții care vor face parte din învățământul dual, toate dotările necesare desfășurării activității practice a elevilor și studenților, organizare de evenimente școlare, servicii de consiliere, dezvoltare de programe noi de studii.

Un element de noutate în cadrul acestui proiect este faptul că urmărim crearea a 2-a rute profesionale duale complete, câte una pentru fiecare domeniu de dezvoltare pe care l-am menționat.

Asta înseamnă că învățământul dual începe o dată cu nivelul trei din domeniul preuniversitar și se finalizează cu nivelul opt din universitar.

Dacă vorbim despre construcția efectiva a campusului, am luat în calcul construirea a 2-a spații de învățare. Unul este Centrul de Competențe pentru Industrii Emergente și celălalt Centru de Competențe pentru turism sustenabil.

Aceste două spații ample au ateliere digitale care vor fi dotate complet cu echipamentele necesare pentru practica elevilor. De asemenea, mai avem două spații de cazare și recreere pe care le-am denumit Casa Elevilor și Casa Studenților, unde vor putea fi cazați elevii și studenții din învățământul dual și nu numai.

Facilitățile includ spații moderne, laboratoare, ateliere, o bibliotecă, o sală de evenimente educaționale, spații de lectură, spații de socializare, spații și teren pentru activități sportive, cantină și, cum spuneam, cazarea elevilor și a studenților,” ne-a declarat viceprimarul municipiului Reşiţa, Mădălina Chiosa.

Cele mai citite

Related Articles