[FOTO-VIDEO] De „Mica Unire” au jucat șah și Hora Unirii!

Întrecerile Cupei Unirii la șah au început la Reșița. Aproape 50 de șahiști din vestul țării s-au prezentat în sala polivalentă pentru a sărbători Mica Unire, jucând șah.

Ediția a 9-a a acestei întreceri deosebite a început la sala polivalentă din oraș cu Hora Unirii, în care s-au prins toți șahiștii, mici și mari, amatori sau profesioniști, mulți dintre ei purtând cu mândrie straiul autentic românesc.

Ionel Văduva, 8 ani:
”Sărbătorim Ziua de 24 ianuarie 1859 – Mica Unire. Eu sărbătoresc această zi jucând șah. Îmi doresc să iau un loc cât mai bun și să câștig concursul. Port cu mândrie costumul național, pe care bunica mea la cusut.”

Albert Marian, 10 ani:
”Astăzi sărbătorim Mica Unire și o facem jucând șah și să fim cât mai buni. Să ne distrăm, nu să câștigăm! Eu practic șahul de la 4 ani și mă pregătesc cui d-nii Bolintiș și Grozav.”


Oana Olteanu, 8 ani:
”Am venit să joc șah, îmi place foarte mult. De la 4 ani vin aici și mă pregătesc să fiu cât mai bună. Astăzi de 24 ianuarie-Mica Unire port și o ie, pe care mi-a adus-o mama.”

Prof. George Gassenheimer, Reșița:

”Această zi importantă pentru poporul român o sărbătorim înrtr-un mod frumos și inteligent, prin cel mai minunat joc creat de mintea umană-șahul. Particip la asemenea concursuri cu mare plăcere, cu mare bucurie, deoarece este un eveniment fericit să te întreci cu cei mai buni jucători din Reșița și din alte părți, să înveți de la ei, să-ți dezvolți capacitățile. Este frumos, de asemenea, să vezi că mulți tineri șahiști se implică în aceste evenimente, culturale, sportive și intelectuale.”

Principalul organizator Mihai Bolintiș, președintele Asociației Județene de Șah Caras-Severin a oferit date despre desfășurarea concursului:

”A devenit un concurs permanent în calendarul Asociației Județene de Șah Caras-Severin. Este o competiție mai aparte, o competiție de suflet menită să readucă în memoria celor mai vârstnici, dar și a celor mai tineri, un moment ”magic” –momentul Unirii Principatelor Române.”

Concursul este unul disputat în sistem elvețian, poate participa orice jucător, chiar și nelegitimat. Asociația Județeană de Șah Caraș-Severin asigură diverse premii, medalii și diplome învingătorilor.

Cristina Corocan

————————–

Concursul de şah rapid ”Cupa Unirii” ediția a 9-a se va desfăşura miercuri, 24 ianuarie la Reșița. Competiția va avea loc la sala polivalentă, de la ora 10.00.

Înscrierile se vor face cu începere de la ora 9.30, ne-a oferit detalii președintele Asociației județene de șah din Caraș-Severin, Mihai Bolintiș.

”Asociația Județeană de Șah Caraș-Severin organizează ca, în fiecare an, această competiție de suflet, intitulată ”Cupa Unirii”. Rememorăm momentul magic din 1859 când prin Unirea Principatelor s-a făcut primul pas către Marea Unire. Suntem în anul centenarului Marii Uniri. Ne dorim ca și anul acesta sala să fie pline, de seniori și juniori, jucători consacrați, dar și amatori. Pe toți îi invităm să jucăm Hora Unirii, dar și șah, pentru că șahul unește, nu dezbină”, a spus Mihai Bolintiș.

Concursul de şah rapid se va desfăşura în sistemul elveţian, 5 runde, OPEN GENERAL, timpul alocat pentru fiecare jucător fiind de 15 minute toate mutările cu 5 secunde increment, se va aplica regulamentul FIDE al jocului de şah rapid. Criterii de departajare vor fi:numărul de puncte,rezultatul direct (mica diagramă), coeficient Bucholtz, coeficient Sonneborn Berger, punctaj progresiv, categorie inferioară, vârstă mai mică.

La final cei mai meritoși vor primi cupe, diplome și medalii. Nu se percepe taxă de participare, iar materialele de concurs sunt asigurate de organizatori.

Cristina Corocan