Astăzi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin s-a desfășurat festivitatea de deschidere a celei de-a IX-a ediție a a Festivalului Internaţional de Poezie „PORŢILE POEZIEI” ce se va desfășuraîn perioada 23-25 mai.

Manifestarea strange laolaltă nume prestigioase ale literaturii naţionale şi internaţionale şi este organizată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale , Direcţia pentru Cultură în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Poeţi din 13 țări: din România, Japonia, Bulgaria, Rusia, Serbia, Italia, Franţa, Muntenegru, Australia, Croaţia, Anglia, Macedonia de Nord şi Ungaria, au răspuns invitației poetei Liubiței Raichici, care ne-a declarat:

De fapt, întredeschidem, atât cât ne stă în putere, porţile unei importante culturi de contact, a unei credinţe străbune, a cuvântului care, pe alocuri, atinge cerul, a unui impresionant patrimoniu religios şi tehnic, a unui popor bucuros de oaspeţi! Invitaţii noștri, poeți cu o deosebită reputație și un spirit cald, ne vor onora cu poezia lor iar noi vom încerca să-i răsplătim arâtându-le, subliniem încă o dată, o lume tainică, o lume a cărei comori le poți rata foarte ușor dacă nu ești atent.

Impresionantul patrimoniu cultural, spiritual și tehnic atestă importanța acestui spațiu în istoria României și a Europei! Praful ce s-a pus pe toate acestea vom încerca să-l dăm la o parte și să dezvăluim ceea ce sfidează timpul și ignoranța. După cum ne-au spus de atâtea și atâtea ori invitații noștri la festival: aveți ceva deosebit aici, de ce nu se cunosc mai bine aceste comori? Prin pași mărunți, smerit dar hotărât, tocmai asta încercăm: să arătăm lumii ce avem. Prin ochii lor sinceri și curioși ajungem și noi, cei de pe aceste meleaguri, să ne redescoperim.

Toate aceste nu ar fi fost posibile fără spijinul ferm al Grupului CEZ, ce a sponsorizat acest festival încă de la prima sa ediție, dovedindu-și atașamentul față de poezie și de patrimoniul cultural al județului Caraș-Severin. De asemenea, suntem deosebit de recunoscători Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Fundației Activity din Reșița, Consiliului Județean Caraș Severin, Episcopiei Caransebeșului, Primăriei și Consiliului Local Oravița, Primăriei și Consiliului Local Moldova Nouă, Centrului Sfânta Ecaterina Oravița, Mânăstirea Călugăra, Liceului de Arte Sabin Păuța, domnului doctor Romeo Dumitrescu și colaboratorilor săi, Școlii Populare de Arte și Meserii Ion Românu, Teatrul de Vest și nu în ultimul rând, reprezentanților presei, participanților la festival și publicului nostru drag!

Ceremonia a fost onorată de prezența oamenlor de cultură care au primit salutul oficialităților județene, a fețelor preoțești, dar și de prezența consulului Serbiei de la Timișoara.

Manifestarea se desfășoară, conform tradiției, pe parcursul a patru zile și toți invitații vor avea prilejul de-a cunoaște toate frumusețile Banatului de Munte!

Programul Festivalul Internaţional „PORŢILE POEZIEI”: