[FOTO/VIDEO] Profesor dr. Sorin Pescariu: ’’La mulți ani, „Reuniunea de Cetire şi Cântări” Dalboşeţ. Totuși, existăm!’’

Înțelepciunea vieții e simplă: Fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte,’’spunea marele om politic și filosof Nicolae Iorga,unul din ctitorii Unirii de la 1 Decembrie 1918, asasinat acum 82 de ani.

Trecerea timpului pentru cei care lasă urme în memoria colectivă a unei comunități este șansa de a înobila valoarea istorică a locului natal, de a promova și actualiza o stare de spirit pe care o putem numi firesc, patriotism.

O astfel de consemnare transpusă într-o manifestare emoțională cu profunde semnificații a avut loc sâmbătă la Dalboset.

La inițiativa profesorului doctor în științe medicale, Sorin Pescariu, fiu al comunei, s-a desfășurat festivitatea aniversării a 120 de ani de la înființarea asociației „Reuniunea de Cetire şi Cântări” din Dalboşeţ în incinta căminului cultural din localitate. Personalități născute în comuna din preajma Bozoviciului au participat alături de localnici la întrunirea de familie, dacă este să subliniem atmos-fera prietenoasă guvernată de emoția trecerii celor 120 de ani de la înființarea asociației.

’’Aniversăm constituirea Reuniunii de Cetire și Cântări ,asociație culturală înființată de înaintașii noștri din Dalboșeț, comitatul Caraș-Severin, Impe-riul Austro-Ungar, în anul 1902.Din statutul limpede și clar reies scopurile asociației:
Înființarea unei casine și a unei biblioteci corespunzătoare cultivării publi-ce a poporului
Înființarea unui cor vocal.

S-au ținut de cuvânt, intrarea în România Mare a întărit Reuniunea și a sporit activitatea culturală a comunei.Din păcate a venit comunismul și totul a fost desființat, a dispărut inițiativa liberă în toate activitățile. Corul din interiorul Bisericii a fost singura mărturie a timpurilor trecute. După Revoluția din 1989, abia în anul 2002 am reînființat asociația, sub aceeași denumire, dar cu un statut mult mai stufos, implicit scopurile ,în conformitate cu vremurile de vorbă multă și faptă puțină. În anul 2022 aniversăm 120 de ani de la înființarea primei Reuni-uni și 20 de ani de la reînființare, distanța dintre cuvinte și faptele acoperitoare nu pare să se micșoreze. Totuși, Existăm! La mulți ani, „Reuniunea de Cetire şi Cântări” Dalboşeţ,’’ a spus în alocuțiunea sa inițiatorul acestui eveniment, profesor dr. Sorin Pescariu.

De altfel, familia Anda și Sorin Pescariu -medici cu vocație, dar și amfitrioni de ținută ai manifestării- a reușit să adune mare parte din suflarea comunei alături de personalități cu ’’cetățenie de Dalboșeț’’ și prieteni care au avut prilejul să se bucure împreună de o lecție de istorie și patriotism în pragul zilei de 1 Decembrie.
Portul popular local,promovat și de gazda evenimentului, dar și programul artistic au dominat atmosfera dându-i o aură de sărbătoare.

După lansarea numărului festiv al revistei „Foaia dalboşeană pentru Almăj” precum şi a medaliei jubiliare, a urmat un program artistic realizat de elevii de la Școala Generală din Dalboşeţ, Corul bisericii din Dalboşeţ, Fanfara de la Bănia, Formaţia Virtuozii Banatului în frunte cu renumiţii violonişti Ilie şi Radu Vincu împreună cu îndrăgitul rapsod cărăşan,Traian Jurchelea.

O zi frumoasă care cu simplitatea firescului ce ar trebui să devină parte din cotidian, o zi istorică. Faptele scriu adevărata istorie, iar istoria este scrisă de oameni care își împlinesc rostul cu generozitate și fidelitate față de limba și țara ce le-au pus nume.

Cu atmosfera de sărbătoare ne vom reîntâlni miercuri seara, ora 22:15, la emisiunea Boema ai cărei invitați sunt jurnalistul Lia Lucia Epure, rapsodul Traian Jurchelea și amfitrionul evenimentul, profesor doctor în științe medicale, Sorin Pescariu.

1 COMENTARIU

  1. A fost o adevărată sărbătoare aniversarea celor 120 de ani de la înființarea Reuniunii de Cetire și Cântări din Dalboset. O manifestare extraordinară (în aceste vremuri de adânci plecăciuni față de tot ce este străin neamului nostru romanesc!) de afirmare și reafirmare a tradițiilor specifice Țării Almajului în port, cântec și jocuri populare, de bună înțelegere și colaborare la realizarea evenimentului. Sincere felicitări gazdelor, domnului prof. univ. dr. Sorin Pescariu, domnului primar al comunei Dalboset, cât și celor care au participat la acest eveniment, fără a căror participare și aport personal ar fi fost greu să se ajungă la o asemenea reușită. LA MULȚI ANI! Reuniunii de Cetire și Cântări din Dalboset. ec. Petru Taranu – Sasca Montană

Comments are closed.

De același autor

Related Articles