Festivalul Filmului European își așteaptă spectatorii la Oravița

Tot ce iubești probabil se va pierde, dar în final, iubirea se va întoarce într-un alt mod. Acceptă schimbarea. Este inevitabil pentru creștere. Împreună putem transforma durerea în minune și iubire, dar depinde de noi să creăm conștient și intenționat această conexiune. Pornind de la aceste gânduri, într-un fel traduse din mesajul celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului de Film European de anul acesta din al cărui Spot primim provocarea de a urmări această ediție.

Cum ar fi dacă timpul ar trece mai repede, iar rezultatul ar putea fi controlat? Vom explora acest scenariu distopic, în care filmele nu se mai vizionează, ci se implantează, iar cinemaul devine o experiență în întregime senzorială.

Conform tadiției de a avea un ambasador al Festivalului, anul acesta rolul îi revine regizoarei Teodora Ana Mihai, al cărei documentar Waiting for August a fost câștigător la Karlovy Vary și Hot Docs în 2014, și al cărei prim lungmetraj, La Civil, a fost premiat la Cannes în 2021, în secțiunea Un Certain Regard cu Prix de l’Audace. Scenariul și regia: Teodora Ana Mihai, cu: Veronique Van de Ven, Adrienne D’Anna, Stefan Gota, imagine: Matei David Reu, sunet: Marie Paulus, Victor Miu, montaj: Robert Bitay, produs de: Mindset Productions.

Startul acestei ediții FFE s-a dat chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul continuă în țară la Oravița(Casa de Cultură “George Motoia Craiu”), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte “George Topîrceanu”), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

Vineri seara la Oravița, desi cu un public extrem de mic, totuși cei prezenți s-au putut bucura de o seară deosebită, în prezența directorului adj. al ICR muzicianul Attila Weinberger și a Alinei Jantea, coordonator programe la compania care face festivalul în parteneriat cu ICR.

Ca în fiecare an, festivalul e o mărturie a diversității filmului european. De la comedii feelgood și SF-uri, adică film de gen, la cinema experimental și căutări atât de personale, încât ar putea fi încadrate într-un gen numai al lor, pe toate le regăsim în programul din acest an. Li se alătură producții dedicate noțiunii însăși de diversitate, în toate accepțiunile ei.

Ce am păstrat de anul trecut? Dorința de a aduce în fața spectatorilor producții cât se poate de recente, premiate la cele mai importante festivaluri internaționale. Așa se face că publicul din Oravița, are ocazia să vadă în premieră națională filme premiate la Berlin, Veneția, Sundance sau Locarno, multe in ele lansate chiar anul acesta”, a transmis Attila Weinberger.

Primul film prezentat, Frică / Fear / Strah – regia: Ivaylo Hristov / Bulgaria / 2020 / 100’, o dramă romantică ce surprinde cu autoironie mentalități și conflicte interumane specifice Europei de Est când vine vorba de problema imigrației. O comunitate mică, un fel de Poiana lui Iocan bulgărească este bulversată din blazarea de zi cu zi de apariția unui immigrant de culoare care este acceptat de profesoarea șomeră și văduvă din localitatea unde ,dealtfel școala s-a desființat.Cu accente adânci a la Emir Kusturica, deznodământul ecranizării se încheie pe același ton de autoironie, fără victim, dar cu mesajul ce străbate din spatele protagoniștilor că iubirea învinge oriunde.

Sala Casei de Cultură ’’George Motoia Craiu’’ din Oravița, merita cu siguranță să fie plină de spectatori, dar cu siguranță serile următoare vor abunda de cinefili și viitori cinefili.

P R O G R A M:

SÂMBĂTĂ 13 mai
16:00 Povestea uriașilor adormiți / Tale of the Sleeping Giants / Tunturin tarina – r: Marko Röhr / Finlanda / 2021 / 77’ (documentar)

17:30 Burning Days / Kurak Günler – r: Emin Alper / Turcia, Franța, Germania, Olanda, Grecia, Croația / 2022 / 129’ (thriller, 15+)

20:00 So Damn Easy Going / Så jävla easy going – r: Christoffer Sandler / Suedia, Norvegia / 2022 / 91’ (comedie romantică, 16+)

DUMINICĂ 14 mai
16:30 Tereza37 – r: Danilo Šerbedžija / Croația / 2020 / 100’ (dramă)

18:30 Will-o’-the-Wisp / Fogo-Fátuo – r: João Pedro Rodrigues / Portugalia, Franța / 67’ (comedie fantastică, 16+)

20:00 Minsk – r: Boris Guts / Estonia, 2022, 82’ (dramă)

Intraea este liberă

Festivalul Filmului European va continua în următoarele localități programate și de ce nu, la anul poate va alege și Reșița.

Tot ce iubești probabil se va pierde, dar în final, iubirea se va întoarce într-un alt mod. Acceptă schimbarea. Este inevitabil pentru creștere. Împreună putem transforma durerea în minune și iubire, dar depinde de noi să creăm conștient și intenționat această conexiune și cred că rolul nostrum este de a acorda tinerilor șansa prin cultură de a fi schimbarea pe care ,cel puțin theoretic, ne-o dorim cu toții.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Cele mai citite

Related Articles