Curăţenie generală!

v470_3_300dpi

Există momente în viaţă când este imperios necesar să faci puţină curăţenie: în viaţă, în suflet, în casă, în ţară.
În viaţă facem şi nu facem curăţenie, pentru că avem persoane apropiate pe care-i considerăm prieteni deşi nu merită acest adjectiv şi totuşi îi păstrăm aproape. De ce, nici noi nu ştim. Avem şi rebuturi în preajma nostră pe care îi ignorăm cu toate că ar trebui măturaţi şi aruncaţi cu tot cu făraş; avem de asemenea persoane deosebite, ce ar trebui păstrate, dar nu facem nimic în acest sens, din motive de…..comoditate, lipsă de timp sau mai ştiu eu ce scuze penibile.
În suflet nu prea putem face curăţenie, pentru că acolo odată intrat ceva sau cineva, nu poate fi eliminat; poate doar ascuns într-un ungher mai retras. Chiar dacă ne fac rău, ei rămân acolo. Ei sau durerea pricinuită de ei, ce ne va urmări toată viaţa. În acest caz ar trebui să fim mai vigilenţi pe cine primim în sufletul nostru.
Curăţenia din casă e poate cel mai simplu lucru de făcut, deşi acest aspect implică renunţarea la unele obiecte. Depinde de unde provin şi care a fost menirea lor, nu de alta, dar odată aruncate pe uşă ele pot intra prin fereastra sufletului şi te întrebi: e bine, sau nu? Poate reuşim să ştergem praful de pe mobilă, dar oare cel aşezat pe suflet cum se scoate?
La capitotlul curăţenie în ţară…..Ei, aici e greu, e foarte greu, nu de alta dar s-a adunat multă mizerie. O mizerie care contaminează, pentru că intrăm zilnic în contact cu ea: la ghişeele în spatele cărora se ascund funcţionari publici, aleşi special să te încurce şi să-ţi pună beţe în roată; Prin tribunale, unde găseşti magistraţi pătaţi sau care ar face totul ca să nu facă nimic; în politică unde corupţia e-n floare. Degeaba încearcă DNA-ul să facă curăţenie, e prea mare mizeria. Până la urmă noi ar trebui să punem mâna pe mătură şi să scoatem mizeria de sub preş, să spălăm bine de tot duşumelele cu ei cu tot şi să avem verticalitatea de a alege oameni competenţi. A nu avem? Înseamnă că nu ştim să-i căutăm şi să-i promovăm, nu de alta dar dacă ne mai lăsăm mult călcaţi în picioare de incompetenţi, de lichele de parveniţi, oportunişti şi fripturişti, nu vom mai avea ce să lăsăm copiilor şi nepoţilor noştri. Poate cu această curăţenie ar trebui să începem; poate acesta este acel T0 de care avem nevoie; poate acum este momentul de răscruce în destinul nostru post decembrist.
E momentul pentru curăţenie generală: în viaţă, în suflet, în casă, în ţară!

(Dan Agache)

Sursă foto: happymax.ro

Cele mai citite

Related Articles