[AUDIO] Temperaturile neobişnuit de ridicate, îngrijorează agricultorii din Caraş-Severin

Temperaturile mult prea ridicate pentru lunile de iarnă au dat peste cap întreaga natură.

Mult prea mari pentru această perioadă a anului, gradele cu plus din termometre pot avea efecte nocive pentru agricultura, pomicultura şi viticultura cărăşeană, spun specialiştii.

Unele specii sunt răsărite şi înmugurite, iar un aer polar iminent ar putea duce la distrugerea întregii producţii, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Adina Bâte:

Vremea caldă din această perioadă a favorizat înfrățirea culturilor cerealiere în procent de 45-50 %. Iarna călduroasă a dat posibilitatea culturilor de toamnă să se dezvolte. Sunt răsărite pe toată suprafața, iar pentru că avem și precipitații, este un lucru bun pentru agricultură. Cu toate că pe unele suprafețe se observă o îngălbenire a frunzei, datorită băltirilor, o problemă mare va fi dacă se vor schimba brusc temperaturile şi va veni înghețul, pomii vor avea atunci cel mai mult de suferit. Și vița de vie la fel. O plantație care a intrat în vegetație iarna și apoi a fost lovită de îngheț poate să se usuce complet sau să aibă pierderi mulți ani la rând. Teama cea mai mare în acest moment este să nu apară un posibil îngheț. Acesta ar putea să ne pună cu adevărat în dificultate și să producă pagube însemnate în lipsa unui strat protector de zăpadă.

Conform Adinei Bâte, în aceeaşi situaţie ca orzul şi grâul se află şi rapiţa, care răsărită pe suprafeţe intinse şi neprotejată de zăpadă împotriva îngheţului, poate produce pagube economice însemnate agricultorilor din judeţ.

De același autor

Related Articles