[AUDIO] CFR Călători închide „Semmeringul Bănăţean” în timpul săptămânii

Odată cu noul mers al trenurilor, circulaţia pe calea ferată Oraviţa-Anina, supranumită şi „Semmeringul Bănăţean” va fi închisă în timpul săptămânii.

De duminică, 12 decembrie şi până în primăvara anului viitor, trenurile vor circula pe calea ferată Oraviţa-Anina, doar la sfârşit de săptămână, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Şeful staţiei CFR Oraviţa, Remus Cherla atrage atenţia că acesta este doar un prim pas spre închiderea liniei, aşa cum s-a încercat şi în 2019.

Calea ferată Oraviţa-Anina este un brand al Banatului, un brand național al ţării. Anul acesta am avut în jur de 25.000 – 30.000 de călători. De mulți ani se încearcă închiderea acestei linii. Acum doi ani, în luna decembrie a fost organizat un miting tot la schimbarea mersului de tren. Din fericire atunci am reușit să stopăm acțiunea şi s-a revenit la program normal. În primăvara acestui an, două din cele patru vagoane au fost duse la revizia tehnică care a expirat în perioada de vârf. Oare nu se puteau duce vagoanele cu două sau trei luni mai repede, să se facă revizia în perioada de iarnă. Am circulat toată perioada de vară cu două vagoane. Cel puţin în weekend, au rămas 80-90 călători pe peron.

Şeful staţiei CFR Oraviţa, Remus Cherla a adăugat că circulaţia trenurilor pe calea ferată Oraviţa-Anina, doar la sfârşit de săptămână, va avea consecinţe grave.

O mașină cu care nu circuli şi o ții în garaj se distruge mai repede decât cea care circulă. Așa și cu calea ferată… Dacă trenul nu rulează pe ea se va distruge.  Declivitatea liniei de la Lișava la Gârliște este de 21%. În momentul în care plouă sau ninge, pe ciuperca șinei se depune ca un praf de pilitură. După patru zile, a cincea zi când trenul pleacă din Oravița către Anina, acea pilitură o ia pe roata bandajului și va bate în loc, nu va mai urca. Asta în cazul în care plouă dar iarna când va fi viscol nu va mai circula.

Pentru a afla de ce a fost luată această decizie am solicitat un punct de vedere din partea CFR Călători, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

De același autor

Related Articles