Arad: Pagubele produse de viitura de la Brazii – Gurahonţ depăşesc 32 de milioane de lei

Pagubele produse de viitura care a lovit câteva sate din zona Brazii – Gurahonţ depăşesc 32 de milioane de lei, majoritatea sumei reprezentând distrugeri provocate infrastructurii, arată un raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad, care s-a întrunit miercuri după-amiază.

CJSU a probat evaluările pagubelor stabilite în procesele verbale întocmite de comisia mixtă constituită în baza unui ordin al prefectului şi a transmis că au fost stabilite primele ajutoare de urgenţă ce vor fi plătite localnicilor afectaţi grav de inundaţii.

‘Au fost transmise Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad borderourile ce cuprind următoarea situaţie: o persoană decedată în comuna Brazii, satul Buceva-Şoimuş, 50 de locuinţe afectate în comuna Brazii (din care 8 în proporţie de peste 75%) şi două în comuna Gurahonţ. Valoarea ajutoarelor de urgenţă: 365.000 lei pentru comuna Brazii şi 8.000 lei pentru comuna Gurahonţ’, a transmis Prefectura Arad, în urma şedinţei CJSU.

Proprietarii locuinţelor primesc ajutoare în cuantum diferenţiat, în funcţie de gradul de afectare a locuinţelor, familia persoanei decedate urmând să primească un ajutor pentru deces suplimentar faţă de cel pentru casa avariată, de 7.500 de lei.

Cele mai mari distrugeri au fost provocate infrastructurii din comuna Brazii, evaluate la 18.745.000 lei. Este vorba de drumuri comunale, străzi, poduri, podeţe, traversări pietonale, un cămin cultural, un drum agricol avariat pe o porţiune de 2,3 kilometri. Au fost distruse în totalitate 29 de poduri, 19 podeţe, 11 traversări pietonale, 4,6 km drum comunal asfaltat, 1,1 kilometri de străzi asfaltate.

Autorităţile au mai constatat producerea unor pagube în valoare de 1.785.000 lei la infrastructură administrată de Consiliului Judeţean Arad (DJ 708, avarii la puţuri de foraj şi la staţia de clorinare), dar şi pagube evaluat la 11.650.000 lei la obiective de infrastructură aparţinând Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

‘Va mai dura până când nu se vor mai vedea aproape deloc consecinţele dezastrului, lucru ce va fi imposibil pentru familia persoanei decedate, însă facem paşii prevăzuţi în legislaţie pentru atragerea cât mai rapidă a fondurilor necesare pentru refacerea drumurilor şi pentru ca ajutoarele de urgenţă să ajungă la oameni. Voi merge şi mâine la Brazii pentru a vedea stadiul lucrărilor făcute în regim de urgenţă de Administraţia Bazinală de Apă şi de furnizorii de utilităţi, voi discuta cu autorităţile locale şi îi voi informa despre aspectele procedurale pe care le-am făcut pentru alocarea sumelor de la Guvern. Vom continua să oferim tot sprijinul comunităţii locale şi apreciez în mod deosebit iniţiativele private, tot mai numeroase, privind colectarea de alimente şi bunuri de necesitate pentru persoanele afectate. Orice ajutor este de nepreţuit’, a declarat prefectul judeţului Arad, Toth Csaba.

O ploaie torenţială a declanşat scurgeri de pe dealurile din zona Brazii – Gurahonţ, duminică, provocând o viitură puternică ce a trecut prin mai multe sate. Un bărbat în vârstă de 75 de ani a murit, după ce a fost luat de viitură cu tot cu casă.

Primarul comunei Brazii, Vasile Nicuşor Vesa, declarase duminică seară, pentru AGERPRES, că ‘o ploaie torenţială a produs pagube mari, a rupt drumuri, a inundat gospodării şi case, iar viitura a luat maşini’.

‘Apa a avut un metru pe străzi, viitura a venit de pe dealuri, dar s-au revărsat şi pâraiele. Cred că au fost 200 de litri pe metru pătrat de precipitaţii’, a spus edilul.

Echipele trimise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad au salvat dintr-un autoturism luat de viitură patru persoane (trei adulţi şi un minor), iar alte patru persoane surprinse de aceeaşi viitură s-au adăpostit în podurile caselor şi au fost salvate de echipajele de la Gurahonţ.

Agerpres

De același autor

Related Articles