Afganistan. NATO se retrage treptat, rămân contractorii

000

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va rămâne prezentă în Afganistan cu o misiune mai restrânsă, sub conducere civilă, a anunțat miercuri, la Antalya (sud-vestul Turciei), secretarul general al Alianței – Jens Stoltenberg, relatează DPA și AFP.
”Am luat o decizie importantă, care arată că rămânem angajați față de Afganistan”, a spus Stoltenberg, după discuțiile avute cu miniștrii de externe din statele membre NATO, reuniți în Antalya, întâlnire la care a fost prezent și ministrul de externe afgan Salahuddin Rabbani.
”Spre deosebire de actuala noastră misiune și de operațiunea de luptă care a precedat-o, viitoarea noastră prezență va fi condusă de civili”, a menționat Jens Stoltenberg, precizând însă că aceasta va avea și o ”componentă militară”.
Secretarul general nu a spus nimic despre componenta militară privată, care se dezvoltă în această perioadă. În ianuarie 2012 numărul contractorilor privaţi din Afganistan, înregistraţi oficial de Departamentul Apărării al SUA, este de 113.491, faţă de efectivul de 90.000 de militari americani. Dintre acştia, doar 25.287, 22%, sînt cetăţeni americani! 47% sînt angajaţi afgani şi 31% contractori din alte ţări, inclusiv România! Numărul acestora va creşte în perspectiva diminuării constante a prezenţei NATO în regiune.
Experților NATO li s-a cerut să elaboreze până în toamnă un plan mai detaliat în această privință. Summitul NATO de anul viitor, de la Varșovia, va juca de asemenea un rol important în acest proces.
Jens Stoltenberg a precizat că obiectivul noii faze a prezenței NATO în Afganistan — pe care a numit-o un ‘parteneriat durabil consolidat’ — este de a ‘consilia’ și pregăti instituțiile afgane din domeniul securității, astfel încât acestea să poată rezolve singure problemele apărute.
La 1 ianuarie, forțele afgane au preluat întregul control asupra securității țării, dar au fost constant ținta atacurilor comise de insurgenții talibani. Talibanii au fost alungați de la putere în 2001, în urma unei campanii armate conduse de SUA în Afganistan, dar încă nu au fost neutralizați, în pofida celor 13 ani de operațiuni de luptă internaționale.
”Să nu ne facem iluzii — Afganistanul rămâne un loc periculos”, a accentuat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
”Viitoarea misiune va fi mai strategică, pe termen mai lung și concentrată pe nevoile specifice în termeni de securitate și dezvoltare ale Afganistanului”, a dat asigurări, la rândul său, șeful diplomației afgane.
NATO și-a încheiat în decembrie 2014 misiunea de luptă (ISAF) în Afganistan, predând armatei și poliției afgane responsabilitatea unică și deplină în domeniul securității.
Pe teritoriul afgan încă se află 12.500 soldați străini, dintre care 9.800 sunt americani. Ei participă la misiunea ‘Resolute Support’, a cărei dată de încheiere nu a fost stabilită, însă SUA au anunțat că au în vedere să-și retragă trupele din Afganistan în decembrie 2016. La misiune Georgia contribuie cu 885 militari, iar Germania cu 850, adaugă DPA.
România are în Afganistan unii dintre cei mai buni instructori militari din ANA Training. De curînd, efectivelor MApN li s-au alăturat şi jandarmi români. Din păcate, nou createle forţe de securitate afgane sînt mîncate, deja, din interior, de corupţie şi de analfabetism: 9 din 10 recruţi sînt incapabili să citească o scrisoare! În consecinţă, rezultă unităţi sub-calificate profesional şi puţin eficiente! Un raport al ISAF, publicat oficial pe pagina de internet, spune că tot acest efort a costat Coaliţia, peste 27 de miliarde de dolari, dar rezultatul este sub aşteptări.
Misiunea coaliţiei internaţionale este îngreunată şi de sprijinul acordat luptătorilor talibani, sunniţi, de către populaţie, facilitat şi de faptul că populaţia Afganistanului este atît de etrogenă, încît nu se poate vorbi, cu adevărat, despre un popor Afgan în sensul clasic al cuvîntului. Nici despre stat naţional nu se poate vorbi! Probabil că cel mai nimerit termen ar fi “Confederaţie etnică” bazată pe o comuniune tribală (Tribal Commonwealth), concept promovat intens de către liderii locali, mai ales pashtuni.

(Mario Balint)

Cele mai citite

Related Articles