furt
Evrica, ar fi strigat Arhimede din butoiul cu apă, imediat ce a descoperit principiul care permite vaselor să plutească, sau mă rog să dispară, deşi flota românească a dispărut după un alt principiu.
Evrica ar fi strigat el, Evrica strig şi eu în gura mare. Am găsit. Am găsit soluţia pentru eliminarea şomajului, pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat, pentru consolidarea economiei, ce mai, cuiul lui Pepelea. E atât de simplă, soluţia, încât nu ştiu cum de nu s-a gândit nimeni altcineva la ea. Nu mi-au trebuit decât câteva zile, să urmăresc atent televiziunile de ştiri şi… gata, m-am prins. Hai să vă explic, dar vă avertizez, eu am găsit soluţia, am drepturi de autor pe ea, solicit şi patent de brevetare a soluţiei pentru creşterea gradului de bunăstare a naţiei române.
Prima zi la ştiri: X a furat de la bugetul statului, e judecat; Y – a prejudiciat statul de câteva milioane de euro, prin neplata TVA-ului; Z – a făcut un proiect european, a luat fonduri şi le-a redirecţionat spre buzunarul propriu. A doua zi la fel, dar cu alte personaje; a treia zi tot aşa, ba în plus câteva găinării şi un bancomat furat cu tot cu jumătate de perete şi tot aşa.
Concluzia şi idea e clară: legalizăm meseria de hoţ, o trecem în nomenclatorul de funcţii şi meserii. Toată lumea va avea de lucru, statul va avea încasări din impozitul pe care fiecare hoţ va trebui să-l plătească, salvăm şi sistemul de pensii şi cel de sănătate, vom avea bani pentru alocări suplimentare la apărare, avem cu ce să ne achităm şi datoria externă, toată lumea va fi fericită, iar în România va curge lapte şi miere.
Parcă văd administraţiile străine cum vor trimite delegaţii peste delegaţii pe plaiuri carpatine, pentru a învăţa din experienţa noastră, pentru a se document ce şi cum trebuie să facă. Mai apoi vor veni hoţii, meserie onorabilă dealtfel, la cursuri de specializare, să afle ce, cum şi cât pot fura, cum să-şi deducă cheltuielile cu ciorditul din impozitul global şi câte şi mai câte. Toţi aceştia vor trebui cazaţi – revigorăm turismul; trebuie hrăniţi – salvăm agricultura românească; trebuie plimbaţi – o mână de ajutor pentru transportatori. Ce vizite turistice la Bruxelles, ce Roma şi Coloseum-ul, ce insulele Bora-Bora, adevărata aventură va fi în România.
Nu pot decât să mai strig o dată EVRICA, precum Arhimede, să mă bucur că am salvat ţărişoara noastră dragă şi să mai intru odată în butoi, poate îmi mai vine o idee. Dar… alooo, … butoiul. Care mi-aţi ciordit mă butoiul?

(Dan Agache)