PLG00021
Când am ales titlul acestui editorial, 4×4, nu m-am gândit la vreo maşină cu tracţine integrală; nicidecum. De fapt astăzi nu am să fac niciun fel de referire la autoturisme, indiferent de marcă, tip de tracţiune, consum sau tip de carburant.
Ideea de 4×4 mi-a venit astăzi, în timp ce eram nevoit să mă legitimez la un ghişeu şi am constatat că pe cartea de identitate, se află o serie de ştampile privind prezenţa mea la vot, aplicate din 4 în 4 ani. Doamne nici nu ştiu ce să socotesc mai întâi: de câte ori am fost la vot, sau cât am îmbătrânit de am ajuns să am atât de multe timbre autocolante pe cartea de identitate.
Cui i-a folosit toată această aglomerare de ştampile pe buletin? Mie cu siguranţă nu; nouă românilor în general şi în marea noastră majoritate, din nou nu. Şi atunci cui? Păi unei minorităţi intitulată pompos clasă politică, ce vine cu o regularitate de ceasornic elveţian în poarta noastră, din 4 în 4 ani şi ne solicită votul pentru binele nostru, după cum afirmă chiar domniile lor.
Adevărul e că din 4 în 4 ani mă simt din ce în ce mai bine; din 4 în 4 ani am din nou aceleaşi şi aceleaşi aşteptări, menite să ne schimbe viaţa în bine; din 4 în 4 ani nădăjduim cu toţii că se va ridica o clasă politică ce-şi va merita numele şi va face ceva şi pentru acest popor. Din 4 în 4 ani.
Şi tot din 4 în 4 ani, unii sunt mai câştigaţi cu un kil de ulei, o pungă de zahăr, un fular, o umbrelă sau doi mici şi 4 beri, serviţi la mitingul din centru, al nu ştiu cărui candidat. E singurul câştig palpabil din toate celelalte promise din 4 în 4 ani. Odată scrutinul încheiat, drumurile noastre, ale alegătorilor şi ale lor, ale aleşilor, se despart definitiv. După 4 ani, unii nici măcar nu se mai deranjează să ne ofere o promisiune, un plan sau banalul mic cu berea aferentă la miting, iar alţii nu apucă finalul mandatului, pe motiv de DNA; deh, trăim vremuri grele.
Ne apropiem cu paşi repezi, ba chiar aş putea spune că am intrat în linia dreaptă a celor 4 ani. A mai rămas puţin, atât de puţin că nici lor nu le vine să creadă, până când se va reîntregi cercul celor 4×4 ani. În vară vin alegerile locale, iar cele parlamentare în toamna viitoare. Noi dăm mai puţină importanţă acum ciclului electoral şi problemelor pe care viitorii candidaţi le au. Suntem mai interesaţi de cumpărăturile de Crăciun, de cârnaţii de Anul Nou, de factura la căldură, ori cea de la curent.

Dan Agache

Sursă foto: usgraphicdesigns.com