[FOTO] Timp de 5 zile Reşiţa este capitala muzicii clasice. Festivalul Internaţional “Sabin Păutza“, ajuns la cea de-a patra ediție, şi-a deschis porţile !

La această oră în Reşiţa este în plină desfăşurare prima seară a Festivalului Internaţional Sabin Păutza“, ajuns la cea de-a patra ediție.

Festivalul este un proiect al Societății pentru Cultură “METARSIS“, iniţiat în anul 2014, din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan, compozitorul și dirijorul Sabin Păutza şi  o reverență adusă muzicii de calitate.

Proiectul a plecat  din respectul pentru o figură pregnantă a culturii din Banatul de Munte, din România, dar mai ales din Reşiţa în primul rând, Sabin Păutza!

Manifestarea a început la ora 18:30, la  Liceul de Artă  Sabin  Păutza din Reşiţa, în foaierul Sălii LIRA, cu o expoziţie de suflet a Muzeului Național George Enescu București, sub denumirea „Dinu LIPATTI- 100”, realizator Cristina ANDREI.

De la ora 19, melomanii s-au putut bucura de un recital cameral  „Sabin Păutza” şi  Universul  Duo-ului pianistic, susţinut de soliştii Corina Răducanu  și Eugen Dumitrescu, într-un moment de senzaţie:pian la patru mâini.

Cei doi artişti au interpretat : Gabriel FAURÉ – Dolly op.56, George ENESCU – Suita pentru pian la patru mâini, Edvard GRIEG – Peer Gynt op.56, Sabin PĂUTZA – Joc de doi din Banat.

Despre această frumoasă poveste scrisă cu armonia sunetelor muzicii clasice, Camelia Duca, iniţiatorul şi povestitorul de patru ani al festivalului, ne-a mărturisit vizibil emoţionată:

Este o poveste minunată şi avem nevoie de poveşti aşa cum avem nevoie de cultură, cum avem nevoie să respirăm. Prin eforturile susţinute ale oamenilor frumoşi din Reşiţa, Festivalul Internaţional “Sabin Păutza“ a ajuns la cea de-a patra ediție.Proiectul a plecat din dorinţa noastră şi din respectul  faţă de muzica de bună calitate şi mai ales din respectul pentru o figură pregnantă a culturii din Banatul de Munte, din România, dar mai ales din Reşiţa în primul rând, Sabin Păutza, cel care a amprentat puternic identitatea noastră culturală”.

În CV-ul cultural al acestor locuri, Maestrul Sabin Păutza a pus semnătura domniei sale cu graţia celui dăruit cu Har, făcând  dovada talentului său excepţional la o înaltă cotă profesionlă.

Intrarea este gratuită, iubitorii de frumos își pot procura  invitațiile de la Librăria Semn de Carte din Reșița, promotorul acestui eveniment cultural de prestigiu.

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului !

Anca Bica Bălălău

 

De același autor

Related Articles