Sorin Frunzaverde conferintaJoi, 10.10.2013

Procesul de descentralizare va deveni operativ din 1 ianuarie 2014. Este prima situaţie concretă de despărţire de trecut, de organizarea comunistă. Declaraţia aparţine liderului judeţean al Partidului Naţional Liberal, Marcel Vela, vicepreşedinte al PNL, responsabil de administraţie publică locală. Acesta a specificat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul va transfera o mare parte din instituţii, în funcţie de atribuţii la nivelul autorităţilor locale, fie consilii judeţene, fie primării. În administrarea Guvernului va rămâne tot ceea ce ţine de atributul de control de norme şi de organizare. Transferul competenţelor către autorităţile locale se va face cu bani de la bugetul de stat. Marcel Vela:

În această perioadă, specialiştii Ministerului Finanţelor lucrează la bugetul pe anul 2014, care va cuprinde sursele de finanţare, din bugetul de stat, pentru buna activitate la nivel local sau judeţean. Marcel Vela a exemplificat, pe ministere, situaţiile în care se vor transfera obiectivele de patrimoniu. Nu s-a luat încă o hotărâre cu privire la transferul către administraţiile locale a Poliţiei Rutiere sau Ordinea Publică:

Pentru siguranţa cetăţeanului, proiectul de descentralizare, care va fi definitivat de Ministerul Dezvoltării Regionale, va cuprinde un act normativ care să mărească atribuţiile Poliţiei Locale.

Vela zambaret

Miercuri, 09.10.2013

Guvernul României a lansat în dezbatere publică legea descentralizării. Aceasta prevede ca o serie de instituţii locale să funcţioneze sub patronajul consiliilor judeţene. Între acestea amintim oficiile judeţene de agricultură, de protecţie a copilului, direcţiile de tineret şi sport, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, protecţia mediului, direcţiile de sănătate publică, casa corpului didactic. Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, preşedintele acestui for, Sorin Frunzăverde, a comentat decizia executivului:

Trecerea se va face cu tot cu alocarea bugetară aferentă, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.