Ofițer de poliție reținut pentru mai multe infracțiuni

dna

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, începând de la data de 28.01.2015, ora 19.40, până la data de 29.01.2015, ora 19.40, a inculpatului VÎRLAN MARIUS – MARICEL, ofiţer de poliţie cu grad de inspector principal în cadrul I.P.J. Vrancea – Poliţia Oraşului Mărăşeşti, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– şapte infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– două infracţiuni de fals intelectual,
– două infracţiuni de uz de fals,
– o infracţiune de luare de mită,
– o infracţiune de favorizarea infractorului,

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel, ofiţer de poliţie cu grad de inspector principal în cadrul I.P.J. Vrancea – Poliţia Oraşului Mărăşeşti, a efectuat controale la mai multe societăţi comerciale. În aceste împrejurări, acesta, fie a ridicat documente de evidenţă contabilă, precum şi sume de bani, fără temei legal şi fără a înregistra actul de control în evidenţele poliţiei, fie a întocmit două dosare penale pentru o fapte care constituiau în realitate contravenţii și a ridicat bani fără justificare legală şi fără să îi depună la poliţie. Pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale, a întocmit acte procesuale în fals şi, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz.
Acelaşi inculpat, în cadrul cercetărilor pe care le-a efectuat într-un alt dosar penal, deşi a recuperat o parte din bunurile sustrase persoanelor vătămate din acea cauză (bijuterii din metale preţioase), nu a depus întreaga cantitate a acestora la Banca Naţională – Filiala Buzău, astfel cum cereau prevederile legale, însuşindu-şi diferenţa (apreciată la 28.000 lei potrivit părții vătămate). Ca să ascundă sustragerea unei părţi a bijuteriilor recuperate, a întocmit în fals un proces – verbal de predare – primire a acestora către părţile vătămate din acel dosar.
De asemenea, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel a pretins şi a primit de la cumpărătorul unor bunuri furate, suma de 200 lei pentru a nu mai continua cercetările faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire. De asemenea, ofiţerul de poliţie nu a înregistrat denunţul formulat privind săvârşirea unei infracţiuni de furt.
În perioada mai – iulie 2014, pe fondul unei cercetări penale pe care o efectua, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel a pretins persoanei cercetate suma totală de 5.850 lei pentru acoperirea prejudiciului, bani pe care însă şi i-a însuşit.
În contextul altor cercetări penale, a primit de la persoanele cercetate suma de 2.000 lei în vederea remiterii acestei sume de bani către partea vătămată, din care a remis în fapt doar 700 lei, iar diferenţa și-a însuşit-o.

Inculpatului Vîrlan Marius – Maricel i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 29 ianuarie 2015, la Tribunalul Galați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul DGA Serviciul Județean Anticorupție Vrancea și al SIPI Vrancea.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cele mai citite

Related Articles