Judecați pentru abuz în serviciu și luare de mită

dna

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:

DEHELEAN MIH MIHAIELA-NICOLETA, director executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu,
– luare de mită.

IORDACHE GHEORGHE, director general al SC Cupru Min SA, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu,
– dare de mită.

MIHUȚ SERGIU IOAN NICOLAE, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizaţiei integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.
În același context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuţii în a efectua consultanţă, iar funcţia deţinută impunea o atitudine imparţială şi obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să îşi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae.
În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcţionarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizaţie integrată de mediu ci doar o autorizaţie simplă.
Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar şi, ca urmare, plata preţului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.
Remedierea acestei situaţii s-a făcut însă prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul iniţial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.

La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât şi folos pentru societatea co-contractantă.

În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 7.500 Euro, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.
De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 6.500 lei ridicate cu ocazia percheziţiei autorizate şi efectuate la domiciliul inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cele mai citite

Related Articles