Motto: „Nostalgia este dorul de vremurile trecute”. Charles Aznavour

„Vă vorbesc despre un timp pe care cei de mai puțin de douăzeci de ani, nu-l pot cunoaște”, sunt versurile unui cântec celebru, La Boheme, ce povestesc viața celui ce poate fi considerat ultimul Mare Boem al muzicii, Charles Aznavour,născut Shahnour Varenagh Aznavourian.

A venit pe lume pe 22 mai 1924 în  Île-de-France şi a urcat în veşnicie pe 1 octombrie 2018, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Franța,  după aproape un secol de boemie, la vârsta de 94 de ani… 

S-a născut într-o familie de emigranți armeni din Paris, fapt pentru care se simţea foarte atașat de comunitatea armeană.

A fost  cântăreț, compozitor, actor și activist public francez de origine armeană. A fost unul dintre cei mai simpatizați și mai longevivi cântăreți francezi, fiind totodată și unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți francezi în restul lumii. A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1000 de cântece, din care aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană.

”Cât voi putea să scriu, îmi va face plăcere să revin în faţa prietenilor mei, spectatorii”

Shahnhour Varinag Aznavourian şi-a început cariera artistică la vârsta de 9 ani, cochetând cu actoria. În adolescenţă a ales să devină cântăreţ, iar în 1946 a fost descoperit de Edith Piaf, pe care a acompaniat-o în turneele ei din Franţa şi Statele Unite.

Anul 1956 a marcat un prim pas important în viaţa cântăreţului. După un recital la Casablanca, reacţia publicului a fost incredibilă şi l-a propulsat pe Aznavour la rangul de star internaţional. Pentru premiera sa la Olympia, Aznavour a scris melodia „Sur ma vie“ (1956), care devine astfel primul sau mare şlagăr, scrie cinemagia.ro. 

Cu zeci de premii la palmares, Charles Aznavour a colaborat de-a lungul timpului, printre alţii, cu Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Dalida şi Serge Gainsbourg.

Charles Aznavour a cântat alături de tenorul italian Luciano Pavarotti celebra arie „Ave Maria”, iar Placido Domingo, prieten bun al acestuia, i-a împrumutat multe compoziții.

„Omul cu o mie de cântece”, Charles Aznavour, rămâne în memoria admiratorilor pentru interpretările sale inegalabile ale pieselor „La Bohème”, „Mes emmerdes”, „Ave Maria” sau „Il faut savoir”.

„Sunt un francez catolic cu rădăcini armeneşti, soţia mea este suedeză protestantă, am un cumnat algerian, care este musulman şi un nepoţel evreu. Ne înţelegem bine pentru că nu discutăm despre religia celuilalt, ci o respectăm”, mărturisea regretatul artist.

În timpul vieţii sale de boem, marele artist a fost căsătorit de trei ori şi a avut şase copii.Celebrul interpret şi compozitor francez de origine armeană Charles Aznavour a vorbit, într-un interviu despre testamentul său. Regretatul muzician mărturisea că „a aranjat totul“, dezvăluind şi motivul pentru care a făcut-o cu mult timp în urmă.
El a amintit atunci de moştenirea sa, estimată la peste 145 de milioane de euro şi muzica pe care o va lăsa în urmă, scrie Le Figaro.
 Pentru a evita ca familia sa să ajungă în justiţie, Charles Aznavour a pus totul la punct în urmă cu 30 de ani. În emisiunea „Sept à Huit“, el a afirmat: „Sunt 30 de ani de când mi-am făcut testamentul. Nu vreau să se bată pentru o lingură sau pentru o furculiţă, este ridicol şi este ceea ce se întâmplă adesea“.   

În legătură cu moştenirea sa muzicală, Aznavour nu era neliniştit: „Nu are nicio importanţă. Rămâne ceea ce rămâne. Mi-ar fi plăcut să rămână mai mult, pentru că asta ar aduce drepturi de autor copiilor mei“.   

În anul 2012, averea lui Charles Aznavour a fost estimată la 2,2 milioane de euro de revista Challenges. Este vorba de bunuri imobiliare, în special reşedinţele din Elveţia, care au ridicat suma. Muzicianul, care a vândut mai mult de 100 de milioane de albume, a creat şi o societate, Abricot SA, în Luxembourg, pentru a-i fi defiscalizate drepturile de autor.

Charles Aznavour a concertat, în aprilie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul turneului ”One Night Only”. Interpretul, care a vizitat în mai multe rânduri ţara noastră, a afirmat: ”Cât voi putea să scriu, îmi va face plăcere să revin în faţa prietenilor mei, spectatorii”.

Aznavour pour l’Arménie

Nu și-a uitat niciodată rădăcinile armene și în urma cutremurului ce a răvășit Armenia în 1988, a pus  bazele unei fundații cu scopul de a ajuta zonele sinistrate, fundație numită- Aznavour pour l’Arménie.

În onoarea sa, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie. Din 1995 este ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO, iar din anul  2009 a fost  ambasadorul Armeniei în Elveția (țara în care își are reședința), după ce a devenit cetățean armean în 2002.

Cântăreţul şi actorul francez Charles Aznavour a fost și cavaler al Ordinului Coroanei în Belgia, o înaltă distincţie acordată de Regele Philippe şi decernată artistului la Palatul Egmont din Bruxelles.

În august 2017, Charles Aznavour a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

„La Boheme, asta însemna că suntem fericiți”… și am fost generații întregi … astăzi, ascultându-i muzica „Omului cu o mie de cântece”, Charles Aznavour, suntem mai trişti şi mai boemi… ca niciodată…

Epilog: „Şi mie ce-mi rămâne după ce te-am iubit? Vocea stinsă a unui ecou… braţele, care nu mai au ce îmbrăţişa. Dar mai ales teama, teama de-a mai iubi şi mâine”.Charles Aznavour

Anca Bica Bălălău