Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară de la ora 22:15 la emisiunea Boema avem invitat un prieten drag al radioului reşiţean, un om devotat şi cu mult har, preotul romano-catolic Eugen Răchiteanu.

Este un suflet frumos care a reuşit de-a lungul timpului să unească românii din afara graniţelor, dar şi pe cei din ţară, într-o singură inimă, cea a României Frumoase!

Amintiri din perioada când Biserica însemna şi înseamnă Ţara pentru românii din Italia, mărturisiri din vremea copilăriei, dar şi despre importanţa mentorilor în viaţa tinerilor.

Părintele nostru are un mesaj special şi pentru fraţii noştri care se află în Săptămâna Patimilor, romano-catolici, calvinişti şi luterani, dar şi pentru cei ortodocşi şi greco-catolici, un mesaj de iubire creştină şi înţelepciune, de unire în dragostea pentru credinţă şi solidaritate, mai ales acum în perioada aceasta plină de dramatism determinata de pandemie.

Esenţa mărturisirilor este Iubirea de aproapele nostru.

Eugen Răchiteanu, preot la Catedrala „Sfântul Iosif „din Bucureşti, responsabil Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice şi patrimoniu.Membru în Curia Arhidiecezană şi membru în Consiliul pastoral al ARCB.

S-a născut pe 6 iunie 1974 la Zăpodia, com. Traian, jud. Bacău. A absolvit Şcoala Generală de 8 clase în anul 1989 la școala din Fundeni (Bc.), Liceul Teologic Franciscan din Roman în anul 1995 şi Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman în anul 2002. Pe 29 iunie 2002 a fost hirotonit preot în Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, prin impunerea mâinilor Mons. Petru Gherghel, Episcop de Iași.

A obținut următoarele grade academice: Atestat în Muzeologie și Colecționism (2003) la Universitatea din Florența, Doctorat în Sacra Teologie (2005) la Facultatea Pontificală „Sf. Bonaventura” din Roma, Diplomă în Istoria artelor (2008) la Institutul de limbă și cultură italiană „Michelangelo” din Florența, Masterat în Arhitectură, Artă Sacră și Liturgie (2011) la Universitatea Europeană din Roma, Doctorat în Filosofie – Estetică (2016) la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

2002 – 2005: Preot la Bazilica Sfânta Cruce (Florența – Italia)

2005 – 2007: Preot vicar la Parohia Nașterea Sfintei Fecioare Maria (Hălăucești -Iași)

2005 – 2007: Asistent Universitar la Univesitatea din Bacău

2007 – 2011: Director la Studio Teologico per Laici din cadrul Bazilicii „Sf. Cruce”(Florența – Italia)

2011 – 2020: Lector Universitar la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan dinRoman (Neamț)

2015 – a.c.: Director al Casei Editoriale și revistei „Città di Vita” (Florența – Italia)

2017 – a.c.: Jurnalist publicist în Ordinul Național al Jurnaliștilor din Italia (RegiuneaToscana)

2019 – a.c.: Lector Universitar la Facultatea de Teologie Italia Centrală (Florența -Italia)

2020 – : Ziarist în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala București

01.07.2020 – : Responsabil Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice şi patrimoniu

2020 – : Membru în Consiliul pastoral

01.09.2020 – : preot colaborator la Parohia Catedrala „Sfântul Iosif”, București

Rămâneţi ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM și 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău