Ascultă Radio România Reșița Live

Varză călită cu afumătură

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Varză călită cu afumătură

Articol editat de Radio Resita, 14 ianuarie 2024, 11:36

Numai când ne gândim la mirosul de varză călită și gustul dulce-acrișor pare să ne cucerească papilele gustative.  Indiferent de anotimp, varza călită este un preparat pe placul tuturor.

Vă invit să gătiți pentru masa de duminică Varză călită cu afumătură.
Ingrediente de trebuință:
– o varză mare murată sau două mai mici
– 1,5 kg de afumătură
– 4 linguri de untură
– o ceapă
– un morcov
– un ardei gras roșu
– o cană de Passata de roșii
– boia de ardei dulce și iute
– o linguriță de cimbru uscat
– sare și piper după gust.

Într-o cratiță încăpătoare punem untura la încins, apoi călim ceapa mărunțită, până când aceasta devine translucidă și începe să se rumenească pe margini. Punem morcovul și ardeiul gras și amestecăm cu lingura de lemn.
Când legumele s-au înmuiat, este momentul să adaugăm și afumătura tăiată bucăți. Amestecăm delicat și ne îmbătăm de aromele care învăluie bucătăria. 

Imediat ce afumătura se rumenește și devine ușor crocantă, înnobilăm compoziția cu Passata. Amestecăm mai repede cu lingura de lemn pentru a omogeniza compoziția.
Lăsăm Passata în pace ca să fiarbă. Între timp, luăm varza. Ar fi bine să fie lăsată la desărat într-o oală cu apă rece. După aceea o scurgem bine și o tăiem fideluță, de dimensiune medie, pentru a-și păstra savoarea. Când dă în clocot Passata punem deasupra varza acră.
Adăugăm o ceașcă de apă fierbinte peste varză și amestecăm vârtos cu lingura de lemn. Dăm focul mic și punem un capac, apoi lăsăm totul să fiarbă preț de câteva ore, până când varza devine fragedă. Aveți grijă să amestecați din când în când, pentru a nu se prinde de oală. Dacă scade prea repede apa în timpul gătirii mai completăm cu apă caldă.

Când este aproape gata, reglăm gustul cu sare, piper, boia și cimbru uscat și amestecăm bine. Atenție la sare pentru că și varza este sărată. Foarte posibil nici să nu trebuiască sare.

Odată ce varza s-a înmuiat o dăm la cuptor fără capac și o mai lăsăm 20- 30 de minute, să se rumenească frumos pe deasupra. În acest timp preparăm o mămăligă sau coleșă, cum vreți să-i spuneți. Când este gata răsturnăm mămăliga pe un fund de lemn și o servim cu varza călită și afumătură, însoțite de ardei iute. Un ospăț românesc traditional.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(raftulbunicii.ro)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale