Ascultă Radio România Reșița Live

Varză călită cu afumătură

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Varză călită cu afumătură

Articol editat de Radio Resita, 14 ianuarie 2024, 11:36

Numai când ne gândim la mirosul de varză călită și gustul dulce-acrișor pare să ne cucerească papilele gustative.  Indiferent de anotimp, varza călită este un preparat pe placul tuturor.

Vă invit să gătiți pentru masa de duminică Varză călită cu afumătură.
Ingrediente de trebuință:
– o varză mare murată sau două mai mici
– 1,5 kg de afumătură
– 4 linguri de untură
– o ceapă
– un morcov
– un ardei gras roșu
– o cană de Passata de roșii
– boia de ardei dulce și iute
– o linguriță de cimbru uscat
– sare și piper după gust.

Într-o cratiță încăpătoare punem untura la încins, apoi călim ceapa mărunțită, până când aceasta devine translucidă și începe să se rumenească pe margini. Punem morcovul și ardeiul gras și amestecăm cu lingura de lemn.
Când legumele s-au înmuiat, este momentul să adaugăm și afumătura tăiată bucăți. Amestecăm delicat și ne îmbătăm de aromele care învăluie bucătăria. 

Imediat ce afumătura se rumenește și devine ușor crocantă, înnobilăm compoziția cu Passata. Amestecăm mai repede cu lingura de lemn pentru a omogeniza compoziția.
Lăsăm Passata în pace ca să fiarbă. Între timp, luăm varza. Ar fi bine să fie lăsată la desărat într-o oală cu apă rece. După aceea o scurgem bine și o tăiem fideluță, de dimensiune medie, pentru a-și păstra savoarea. Când dă în clocot Passata punem deasupra varza acră.
Adăugăm o ceașcă de apă fierbinte peste varză și amestecăm vârtos cu lingura de lemn. Dăm focul mic și punem un capac, apoi lăsăm totul să fiarbă preț de câteva ore, până când varza devine fragedă. Aveți grijă să amestecați din când în când, pentru a nu se prinde de oală. Dacă scade prea repede apa în timpul gătirii mai completăm cu apă caldă.

Când este aproape gata, reglăm gustul cu sare, piper, boia și cimbru uscat și amestecăm bine. Atenție la sare pentru că și varza este sărată. Foarte posibil nici să nu trebuiască sare.

Odată ce varza s-a înmuiat o dăm la cuptor fără capac și o mai lăsăm 20- 30 de minute, să se rumenească frumos pe deasupra. În acest timp preparăm o mămăligă sau coleșă, cum vreți să-i spuneți. Când este gata răsturnăm mămăliga pe un fund de lemn și o servim cu varza călită și afumătură, însoțite de ardei iute. Un ospăț românesc traditional.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(raftulbunicii.ro)

Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă