Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Zebră

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Tort Zebră

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:33

Tortul Zebră, invitația mea de astăzi de dulce, nu este doar delicios, ci și foarte frumos de privit datorită efectului dublu de culoare obtinut prin alternarea celor doua amestecuri diferite la turnarea în forma de tort. Datorită aspectului său  este foarte popular în unele zone din Italia. Este foarte ușor de făcut și este fără unt.
Pentru preparare sunt necesare:
– 4 ouă
– 250 de gr de zahăr
– 250 de ml de lapte
– 200 de ml de ulei de rapiță
– două plicuri de zahăr vanilat
– 1 plic de praf de copt
– 300 de gr de făină 000
– 30 de gr de cacao.

Să începem să pregătim prăjitura Zebrata punând mai întâi 270 de gr de făină împreună cu drojdia și zahărul vanilat. În două boluri separate, cântărim 30 de gr de făină și 30 de gr de cacao.
Punem ouăle cu zahărul într-un bol și batem cu telul până când amestecul devine ușor și pufos. Se adauga în fir uleiul puțin câte puțin. Punem tot în fir și lapte fără să ne oprim din bătut.
Încorporăm în amestecul de ouă făina cernută cu praful de copt și restul de zahăr vanilat. Se amestecă până se obține o combinație netedă și omogenă.
În acest moment împartim egal aluatul în două boluri, apoi adaugam cacao într-unul și restul de 30 de gr de făină în celălalt.
Se combină separat cele două amestecuri până devin netede și omogene.
Presărăm cu făină o tavă rotundă de tort cu diametrul de 28 cm. De aici începe procedura de obținere a efectului de zebră. Trucul este să alternați cele două amestecuri turnând întotdeauna un polonic mic de amestec deschis în centrul tăvii, apoi unul de amestec închis și se continuă până s-au epuizat amestecurile.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, introducem tava și lăsăm la copt jumătate de ceas.
Înainte de-al scoate din cuptor se verifică dacă este copt cu o scobitoare care se introduce în mijloc. Dacă rămâne curată după ce am scos-o, tortul este perfect.

Serviți și vă bucurați dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Zenzero e Limone)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie