Ascultă Radio România Reșița Live

Tort de bezea

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi vă propun un alt dulce magnific, Tort de bezea.

Pentru blat de bezea folosim:
– 140 de gr de albuş, cam 5 ouă
– 250 de gr de zahăr tos

Se bat albușurile simple o vreme după care se adaugă treptat zahărul. Se continuă baterea până se obține o bezea tare și lucioasă, care nu curge când întorci vasul și își ține forma pe tel.
Între timp luați două foi de copt și desenați pe ele conturul unei farfurii cu diametru de 20 cm. Desenați 6 astfel de cercuri și întoarceți foile cu fața în jos (nu vreți ca bezeaua să preia culoarea instrumentului de scris în timpul coacerii).

Tort de bezea

Articol editat de Radio Resita, 18 iulie 2024, 09:00

Preîncălziți cuptorul la 100 de grade Celsius.
Când bezeaua este gata puneți-o într-un poș mare cu duză simplă medie (duzele sunt rotunde, șprițurile au zimți). Puneți bezea pe cercurile desenate, astfel: umpleți complet două cercuri și nivelați suprafața. Pe celelalte patru cercuri puneți bezea ca să obțineți niște volane de circa 2,5 cm lățime. Umpleți înspre interior că să va asigurați că toate au același diametru. Ceea ce trebuie să obțineți la final este o cutie din bezea. Peste cercul plin de la bază puneți cercurile volan și un cerc plin capac. Se coc o oră și un sfert la 90 grade Celsius.
Se lasă să se răcească în cuptor.

Emil Frederic, cel care a creat Tortul de bezea în anii 1920, recomandă lipirea cercurilor cu bezea, mascarea și netezirea lor pe exterior, urmată de o uscare lentă la căldură joasă. A două zi se presară cu zahăr pudră și s-e introduce în cuptor ca să, citez din ceea ce scria Emil Frederic, ca să “prinză  o culoare gălbuie”. Astăzi apreciem mai mult o bezea albă, imaculată, ca spuma laptelui.
În ziua în care doriți să serviți tortul umpleți cu frișcă și fructe de pădure, dacă vreți. Puneți pe masă imediat deoarece bezeaua se umezește repede și poate ceda. Cel mai sigur și simplu este să aveți gata pregătită frișcă bătută și fructele tăiate, să le țineți la rece și să le puneți în bezea exact înainte de a aduce la masă.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

(dulceromanie.ro)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar