Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură.

Această prăjitură este un spectacol total. Cu patru straturi de tort ușor și pufos cu migdale, umplutură de zmeură și cremă de ciocolată albă, acest tort este decadent de dulce, așa cum îmi place mie. Trebuie să-l încercați.

Pentru prajitura cu migdale folosim:
– 315 gr de făină tip 000 cernută
– 3 lingurițe de praf de copt
– o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
– un sfert de linguriță de sare fină
– 230 de gr de unt nesărat, la temperatura camerei
– 300 de gr de zahăr tos
– 6 albușuri mari, la temperatura camerei, bătute ușor până devin spumă
– o linguriță de extract de vanilie
– două lingurițe de extract de migdale
– 170 de gr de lapte integral, la temperatura camerei
– 150 de gr de smântână, la temperatura camerei.

Pentru glazura cu crema de ciocolată albă luăm:
– 230 de gr de unt nesărat, la temperatura camerei
– 280 de gr de zahăr pudră, cernut
– un sfert de linguriță de sare
– o lingură bună de smântână grasă
– o lingură și jumătate de lichior Amaretto
– o linguriță de extract de migdale
– 170 de gr de ciocolată albă de calitate, topită și răcită timp de 10 minute.

Pentru asamblare și garnitură:
– o cană de zmeură din conservă
– o cană de zmeură proaspătă
– o cană de migdale feliate subțiri.

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungem cu generozitate fundul și părțile laterale a două tăvi rotunde de tort sau tapetăm cu hârtie de copt și lăsăm deoparte până este nevoie.
Într-un castron mare, cernem împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea și punem deoparte.
În bolul unui mixer cu suport prevăzut cu accesoriul paletă sau într-un castron mare folosind un mixer electric de mână, batem untul la viteză medie spre mare până devine omogen și cremos, aproximativ 1 minut.
Adăugăm treptat zahărul. După ce a fost pus tot zahărul, batem la viteză mare timp de 2 minute.

Reducem viteza la mic și adăugăm albușurile, puțin câte puțin, bătând bine după fiecare adăugare și răzuind părțile laterale și fundul vasului după cum este necesar.
Într-o cană de măsurare combinăm extractul de vanilie, cel de migdale, laptele și smântâna. Se amestecă până se combină uniform.

Tot la viteză mică, adăugăm amestecul de făină în trei etape, alternând cu amestecul de lapte și smântână. Începem și terminăm cu făina, și amestecăm până se omogenizează.
Împărțim uniform aluatul în tigăile pregătite și netezim blaturile.
Coacem timp de 25 până la 30 de minute, sau până când se rumenește ușor pe margini și când o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Răcim prăjiturile în tigăile așezate pe un grătar timp de 15 minute. Apoi răsturnăm straturile de prăjitură pe gratele de răcire și răcim complet.

Facem glazura de ciocolata alba și Amaretto:
În vasul unui mixer cu suport prevăzut cu accesoriul paletă sau într-un castron mare folosind un mixer electric de mână, batem untul la viteză medie până când este complet omogen. Reducem viteza la mic și turnăm treptat zahărul pudră, batând până când tot zahărul este complet combinat.
Adăugăm sarea, smântâna, Amaretto și extractul de migdale și batem până se omogenizează. Punem ciocolata albă și batem până la omogenizare. Odată ce toate ingredientele au fost încorporate, creștem viteza la mediu spre mare și batem timp de un minut.

Folosind un cuțit lung, zimțat, tăiem fiecare prăjitură în jumătate pe orizontală, astfel încât să aveți 4 straturi egale.
Așezăm un strat de tort pe o farfurie mare sau pe un suport de prăjitură. Întindem jumătate de cană de glazură deasupra prăjiturii, acoperind-o complet, apoi întindem un sfert de  cană de zmeură din conservă peste glazură.
Acoperim cu un alt strat de tort și repetăm procesul de stratificare, terminând cu ultimul strat, deasupra tot, de tort. Întindem toată glazura rămasă peste partea de sus și pe părțile laterale ale tortului.
Folosind mâinile, apăsăm ușor migdalele feliate pe toate părțile laterale ale prăjiturii. Apoi acoperim cu zmeură proaspătă.
Lăsați prăjitura să se întărească 20 de minute înainte de a tăia felii. Se servește sau se păstrează la frigider, până la două zile. Aduceți-o la temperatura camerei înainte de servire.
Dacă doriți straturi foarte groase de glazură, dublați rețeta de cremă de unt.

Serviți cu poftă și vă bucurați de Tortul cu ciocolată albă, migdale și zmeură, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

De același autor

Related Articles