Tort Alaska cu lămâie și fistic

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tort Alaska cu lămâie și fistic este recomandarea de dulce de astăzi.
Pentru această prăjitură pregătim un parfait congelat făcut cu o bază de lămâie. Pandișpanul se înmoaie într-un sirop de limoncello, ceea ce îl face foarte moale, chiar și după congelare. Rețeta este laborioasă, are mai mulți pași, dar aproape toți pot fi pregătiți înainte și păstrați la congelator. Tot ce trebuie să facem pentru a impresiona mesenii este să ardem bezeaua italiană.

Pentru parfait congelat folosim:
– coaja rasă fin de la două lămâi
– 150 de ml de miere
– 125 de ml de suc de lămâie
– 4 gălbenușuri de ou plus unul întreg
– 115 gr de unt nesărat, tăiat cubulețe
– 250 de ml de smântână pentru frișcă
– 35 de gr de fistic decojit, prăjit și tocat grosier.

Pentru blat luăm:
– 75 de gr de făină tip 650
– un sfert de linguriță de praf de copt
– 3 oua
– 105 gr de zahăr
– o jumătate de linguriță de extract de vanilie
– 60 de ml de ulei vegetal.

Siropul de lămâie îl preparăm din:
– 30 de ml de limoncello
– 30 ml de miere
– 15 ml de suc de lămâie.

Bezeaua italiană o pregătim din:
– 4 albușuri
– 210 gr de zahăr
– 60 ml de apă.

Începem să preparăm parfait congelat.
Așezăm o cratiță pe foc, amestecăm coaja de lămâie, mierea, sucul de lămâie, gălbenușurile și oul întreg până când amestecul devine omogen.
Gătim la foc mediu, amestecând cu telul, până când amestecul prinde a se îngroșa. Într-o sită, așezată peste un vas, strecurăm preparatul.
Adăugăm treptat untul și amestecăm cu telul. Acoperim suprafața compoziției cu coajă de lămâie și lăsăm să se răcească la frigider pentru cel puțin două ore.

Trecem la blatul genovez.
Punem grătarul în centrul cuptorului și preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetăm partea de jos a unei tavi de 23 x 13 cm, cu o capacitate de un litru și jumătate, cu hârtie de copt. Nu se ung părțile laterale.
Într-un bol cernem făina cu praful de copt.
Într-un alt bol batem cu un mixer ouăle, zahărul și vanilia până când amestecul își triplează volumul, aproximativ 10 minute. La viteză mică adăugăm uleiul în fir. Amestecul de făină cu praf de copt îl încorporăm ușor cu ajutorul unui tel. Punem aluatul în formă și îl coace 25 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Lăsăm să se răcească complet pe un grătar, aproximativ 2 ore și desfacem tava.

Facem sirop de lămâie.
Într-un castron mic, amestecăți toate ingredientele până când mierea se dizolvă în limoncello și suc de lămâie și lăsăm deoparte.

Etapa următoare este asamblarea.
Tapetăm o tavă curată cu folie de plastic având grijă să lăsăm să atârne pe fiecare parte.
Pe o suprafață de lucru, tăiem blatul în jumătate pe orizontală pentru a obține două felii. Lăsăm deoparte.
Într-un castron, batem frișca până formează vârfuri țări. Batem o treime din frișcă în amestecul de lămâie. Punem ușor restul de cremă și încorporăm fisticul.
Punem jumătate din parfait-ul congelat în formă. Așezăm o felie de tort pe parfait și apăsăm ușor. Cu ajutorul unei pensule, înmuiem tortul cu jumătate din cantitatea de sirop. Punem restul parfait-ului și așezăm a două felie de blat și o înmuiem cu siropul rămas.
Înfășurăm tava cu folie de plastic și o congelăm timp de 8 ore sau până când parfait-ul este ferm.
După ce s-a congelat desfacem folia și așezăm preparatul pe o farfurie de servire. Reintroducem la congelator până pregătim bezeaua.

Într-un castron mare punem albușurile.
Într-o cratiță mică fierbem zahărul cu apă. Se fierbe fără a se amesteca până când un termometrul indică 116 grade Celsius.
Albușurile le batem spumă cu un mixer la viteză medie până se formează vârfuri moi. Când siropul ajunge la 116 grade Celsius reducem viteză mixerului și turnăm siropul fierbinte peste albușuri, evitând telul mixerului. Mărim viteza și batem continuu până când bezeaua este caldă și formează vârfuri foarte țări.
Folosind o spatulă acoperim parfait-ul înghețat cu bezea.
Folosind arzător de cofetărie prăjim bezeaua până își schimbă culoarea. Congelăm până la servire.
Când este gata de servire, tăiem tortul în felii. Se lasă la răcit 5 minute înainte de servire.

Se poate înlocui limoncello cu un amestec de 15 ml de miere și 15 ml de suc de lămâie.
Dacă nu aveți un arzător puteți sări peste acest pas. Bezeaua va fi la fel de bună.

Serviți cu poftă și vă bucurați de minunatul Tort Alaska cu lămâie și fistic, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

 (ricardocuisine.com)

Cele mai citite

Related Articles