Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Alaska cu lămâie și fistic

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tort Alaska cu lămâie și fistic este recomandarea de dulce de astăzi.
Pentru această prăjitură pregătim un parfait congelat făcut cu o bază de lămâie. Pandișpanul se înmoaie într-un sirop de limoncello, ceea ce îl face foarte moale, chiar și după congelare. Rețeta este laborioasă, are mai mulți pași, dar aproape toți pot fi pregătiți înainte și păstrați la congelator. Tot ce trebuie să facem pentru a impresiona mesenii este să ardem bezeaua italiană.

Tort Alaska cu lămâie și fistic

Articol editat de Radio Resita, 11 ianuarie 2024, 21:20

Pentru parfait congelat folosim:
– coaja rasă fin de la două lămâi
– 150 de ml de miere
– 125 de ml de suc de lămâie
– 4 gălbenușuri de ou plus unul întreg
– 115 gr de unt nesărat, tăiat cubulețe
– 250 de ml de smântână pentru frișcă
– 35 de gr de fistic decojit, prăjit și tocat grosier.

Pentru blat luăm:
– 75 de gr de făină tip 650
– un sfert de linguriță de praf de copt
– 3 oua
– 105 gr de zahăr
– o jumătate de linguriță de extract de vanilie
– 60 de ml de ulei vegetal.

Siropul de lămâie îl preparăm din:
– 30 de ml de limoncello
– 30 ml de miere
– 15 ml de suc de lămâie.

Bezeaua italiană o pregătim din:
– 4 albușuri
– 210 gr de zahăr
– 60 ml de apă.

Începem să preparăm parfait congelat.
Așezăm o cratiță pe foc, amestecăm coaja de lămâie, mierea, sucul de lămâie, gălbenușurile și oul întreg până când amestecul devine omogen.
Gătim la foc mediu, amestecând cu telul, până când amestecul prinde a se îngroșa. Într-o sită, așezată peste un vas, strecurăm preparatul.
Adăugăm treptat untul și amestecăm cu telul. Acoperim suprafața compoziției cu coajă de lămâie și lăsăm să se răcească la frigider pentru cel puțin două ore.

Trecem la blatul genovez.
Punem grătarul în centrul cuptorului și preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetăm partea de jos a unei tavi de 23 x 13 cm, cu o capacitate de un litru și jumătate, cu hârtie de copt. Nu se ung părțile laterale.
Într-un bol cernem făina cu praful de copt.
Într-un alt bol batem cu un mixer ouăle, zahărul și vanilia până când amestecul își triplează volumul, aproximativ 10 minute. La viteză mică adăugăm uleiul în fir. Amestecul de făină cu praf de copt îl încorporăm ușor cu ajutorul unui tel. Punem aluatul în formă și îl coace 25 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Lăsăm să se răcească complet pe un grătar, aproximativ 2 ore și desfacem tava.

Facem sirop de lămâie.
Într-un castron mic, amestecăți toate ingredientele până când mierea se dizolvă în limoncello și suc de lămâie și lăsăm deoparte.

Etapa următoare este asamblarea.
Tapetăm o tavă curată cu folie de plastic având grijă să lăsăm să atârne pe fiecare parte.
Pe o suprafață de lucru, tăiem blatul în jumătate pe orizontală pentru a obține două felii. Lăsăm deoparte.
Într-un castron, batem frișca până formează vârfuri țări. Batem o treime din frișcă în amestecul de lămâie. Punem ușor restul de cremă și încorporăm fisticul.
Punem jumătate din parfait-ul congelat în formă. Așezăm o felie de tort pe parfait și apăsăm ușor. Cu ajutorul unei pensule, înmuiem tortul cu jumătate din cantitatea de sirop. Punem restul parfait-ului și așezăm a două felie de blat și o înmuiem cu siropul rămas.
Înfășurăm tava cu folie de plastic și o congelăm timp de 8 ore sau până când parfait-ul este ferm.
După ce s-a congelat desfacem folia și așezăm preparatul pe o farfurie de servire. Reintroducem la congelator până pregătim bezeaua.

Într-un castron mare punem albușurile.
Într-o cratiță mică fierbem zahărul cu apă. Se fierbe fără a se amesteca până când un termometrul indică 116 grade Celsius.
Albușurile le batem spumă cu un mixer la viteză medie până se formează vârfuri moi. Când siropul ajunge la 116 grade Celsius reducem viteză mixerului și turnăm siropul fierbinte peste albușuri, evitând telul mixerului. Mărim viteza și batem continuu până când bezeaua este caldă și formează vârfuri foarte țări.
Folosind o spatulă acoperim parfait-ul înghețat cu bezea.
Folosind arzător de cofetărie prăjim bezeaua până își schimbă culoarea. Congelăm până la servire.
Când este gata de servire, tăiem tortul în felii. Se lasă la răcit 5 minute înainte de servire.

Se poate înlocui limoncello cu un amestec de 15 ml de miere și 15 ml de suc de lămâie.
Dacă nu aveți un arzător puteți sări peste acest pas. Bezeaua va fi la fel de bună.

Serviți cu poftă și vă bucurați de minunatul Tort Alaska cu lămâie și fistic, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

 (ricardocuisine.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă