Rulada Stephana

În fiecare zi de luni a săptămânii vă propun să savurăm o porție de mâncare din bucătăriile țărilor europene. Avem de lucru cu rețete noi, dar ne amintim și vechile preparate care au fost baza celor actuale. Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar să nu uităm că majoritatea s-au influențat unele pe altele.
Gastronomia europeană a marcat, mai mult sau mai puțin, toate bucătăriile continentelor. Binențeles și bucatele europene au primit influențe de la țările pe care locuitorii vechiului continent le-au cucerit.  

Vă propun ca timp de câteva săptămâni să aruncăm o privire și să gătim mâncăruri bulgărești.
Mâncarea din Bulgaria are o moștenire otomană și are asemănări cu cea a vecinilor săi.
Bucătăria bulgară este diversă și delicioasă, constând din diferite salate, pâine, tocane și alte mâncăruri locale. Multe mâncăruri sunt preparate după rețete tradiționale transmise din generație în generație de-a lungul secolelor.
Cele mai multe produse pentru care Bulgaria este cunoscută la nivel internațional sunt iaurtul și brânza în saramură albă. Acestea sunt aproape întotdeauna prezente pe mesele bulgare într-o formă sau alta. Bulgarii susțin că ei au inventat iaurtul.
Unul dintre cele mai faimoase și mai populare produse de mic dejun din țară este banitsa. Este un aluat cu diverse umpluturi, cum ar fi brânză, spanac, orez și carne.
Alte feluri de mâncare populare pentru micul dejun includ clătite, mekitsas (bucăți de aluat prăjit) și felii de pâine prăjită. Toate acestea sunt deosebit de delicioase atunci când sunt servite cu gem, marmeladă, miere sau iaurt bulgăresc.

Supele și bulionul sunt, de asemenea, populare în mediul rural – supe de fasole deosebit de delicioase sunt servite în regiunea Muntelui Rodopi. Ciorbe excelente de pește sunt gătite în jurul Mării Negre și de-a lungul Dunării.

Unele dintre cele mai populare mâncăruri bulgărești sunt preparate la grătar – chiftele, kebapches, bucăți de carne la grătar, cârnați la grătar și altele. Diverse tocane și feluri de mâncare în oale de lut sunt, de asemenea, o parte obișnuită a bucătăriei bulgare (hotchpotch și caserole). Acestea includ Chomlek, Kavarma și Kapama (în regiunea Bansko).
Un alt fel de mâncare bulgară preferată este pregătit cu varză sau frunze de viță de vie. V-ați dat seama că este vorba de sarmale. Mâncarea este foarte populară în regiunea tracică.

O marcă de prestigiu a bucătăriei bulgare este Cheverme – un miel întreg prăjit. Acest fel de mâncare este tipic pentru regiunea Rhodope, dar este servit și în toată țara.
Cartofii sunt un ingredient principal în multe rețete bulgare. Cele mai populare feluri de mâncare din cartofi includ Ogreten (un gratinat), Patatnik (tocană de cartofi și cartofi prăjiți)
Bucătăria bulgară constă și în diferite mezeluri și alte delicatese din carne. Cârnatul plat este cel mai faimos dintre acestea. Se prepară în toată țara, dar are cea mai îndelungată tradiție în orașul Gorna Oryahovitsa. O altă delicatesă populară este Banski Starets („Bătrânul Bansko”). După cum sugerează și numele, este servit în Bansko. În regiunea cunoscută sub numele de Balcanii Elena, o specialitate este Pulpa de Porc Elena, preparată cu carne de porc sărată.

Pentru astăzi vă propun Rulada Stephana. Și avem nevoie de:
– un kg de carne tocată
– un ou
– 30 de gr de pesmet
– o ceapă
– pătrunjel
– sare și puțin ulei

La umplutură folosim:
– 4 bucăți de murături de care vreți, inclusiv în amestc
– 5 ouă mici sau 3 mari
– 3 morcovi
– brânză
– pesmet

Rulada Stephana este un tip de rulou cu carne cu umplutură bogată, care include și ouă fierte tari, care se pun întregi.

Mâncarea este extrem de populară datorită aspectului său autentic și gustului unic, care poate satisface chiar și pe cei mai pretențioși oaspeți. Un fapt interesant despre rulada este că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost felul de mâncare cel mai des servit, dar din cauza scăderii rezervelor de carne, au început să fie create noi versiuni vegetariene ale ruloului Stephana, care sunt pregătite și astăzi. O rețetă oarecum asemănătoare am găsit și în bucătăria maghiară. Dar să trecem la preparare.

Carnea tocata se amestecă cu oul, patrunjelul, ceapa rasă, pesmetul, sarea și se lasă la odihnit 10 minute.
Morcovii se pun la fiert în apă cu sare timp de 10 minute și se taie în bețișoare. Ouăle se fierb, se curăță de coajă și se taie în sferturi.

Carnea tocată se pune pe o folie de aluminiu și se întinde într-o formă ovală cu grosimea de 1 cm.
La un capăt, aranjați morcovii, ouăle și o murătură tăiată fâșii. Ridicând folia  cu grijă formați rulada Stephana.
Se așează într-o tavă și se presară cu pesmet. Turnați două degete de apă și uleiul în tigaie.

Coaceți rulada Stephana timp de 45-50 de minute într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade Celsius. La final se presară cu brânză și se mai coace încă 10 minute.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

De același autor

Related Articles