Rosto

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Rosto este unul dintre cele mai răspândite feluri de mâncare din Gibraltar și este prezent în aproape fiecare bucătărie. Este simplu, versatil și pur și simplu delicios.
Sincer, nu mă așteptam să fie așa de bun. Ingredientele sunt foarte comune.
Am citit mai multe rețete, majoritatea asemănătoare, înainte de a mă hotărî pe cea pe care o propun. Rețeta poate fi făcută și folosind carne de pui sau porc în loc de carne de vită. Pentru carnea de vită am folosit mușchiul bun și fraged.

Ingredientele folosite sunt:

– 500 de gr de carne de vită tăiată cuburi
– două linguri de ulei de măsline
– o ceapă tocată
– 2 căței de usturoi tocati
– 2 morcovi feliați subțire
– 400 de gr de sos de roșii
– jumătate de cană de bulion de vită
– jumătate de cană de vin alb
– o lingură de pastă de tomate
– 200 de gr de paste penne
– parmezan ras, sare și piper după preferințe

Asezonăm carnea de vită cu sare și piper.
Încălzim uleiul într-o tigaie la foc mediu și adaugăm carnea de vită pe care o rumenim pe toate părțile la foc mediu spre mic. O scoatem din tigaie cu o pensetă de bucătărie și o rezervăm.

Dăm focul la mediu și adăugăm ceapa tocată pe care o procesăm termic până devine translucidă. Adăugăm acum usturoiul și morcovii și călim preț de câteva minute. Turnăm sosul de roșii, bulionul de vita, vinul alb și pasta de tomate. Amestecăm bine și gătim la foc mediu spre mic timp de zece minute. Adăugăm carnea de vită rezervată și continuăm să gătim până când morcovii sunt copți.

Între timp fierbem pennele până devin al-dente. Scurgem apa și adăugăm pastele în tigaia cu sos, amestecând bine. Mai gătim timp de încă 3 minute. După ce am oprit focul presărăm parmezanul ras.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(marga.org)

De același autor

Related Articles