Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: tocană de porc cu varza călită

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: tocană de porc cu varza călită

Articol editat de Radio Resita, 3 septembrie 2023, 07:00 / actualizat: 3 septembrie 2023, 8:54

Varza călită secuiască cu carne de porc Székelygulyás, așa cum se gătește în zona Harghita- Covasna, este foarte gustoasă și se pregatește ușor. Cei mai mulți dintre cei care trăiesc în zona secuiască au convingerea ca este o mancare autohtonă, dar în realitatea aceasta este o reteta ce a trecut granița Ungariei, având chiar o poveste. Poetul Petofi Sandor a ajuns târziu în restaurantul lui Székely Josef și i-a cerut acestuia sa îi dea să mănânce ce mai are prin bucătărie. Așa s-au întâlnit tocana de porc și varza călită în farfuria poetului. Încântat peste măsură de ce a mâncat a revenit în restaurnatul lui Székely și a cerut întotdeauna să i se pregătească acel gulaș cu varză realizat special pentru el  Székelygulyás.  Mâncarea este foarte populară nu doar în Transilvania, dar și în Ungaria, Slovacia sau Germania.

Varza murată avem grija să o gustăm înainte. Daca este foarte sărata o lasam la desărat în apă.  Un alt ingredient de bază al acestui preparat este paprika, fără de care nici nu se poate imagina această varză călită. Aroma, culoarea și gustul final sunt puternic influențate de boia.
Pentru că se face ușor, este o retetă gustoasă, cu ingrediente la îndemâna oricui, vă invit să o încercați.

Ne trebuie:
– un kg de carne de porc
– tot atâta varză murată
– musai două linguri de untură
– două cepe medii
– doi căței de usturoi
– două linguri de paprika
– o liguriță de pudră de chimen
– până la două lingurițe de cimbru uscat
– piper proaspăt râșnit
– cam 800 de ml de apă.

Cantitatea de varză și carne trebuie să fie egală, așa că vom cântări și după aceea porționăm bucățile de carne în cuburi de marime medie. Tocăm ceapa mărunt.
Taiem varza fideluță și o lăsăm să se scurga printr-o sită.

Într-un vas de tuci topim untura și punem bucățile de carne.
Când acestea încep să sfârâie adăugăm ceapa tocată și usturoiul. Când și acestea s-au dinstuit asezonăm cu piper proaspăt măcinat, cimbru uscat și chimen pudră. Se poate folosi și semințe de chimen.
Adăugăm apoi paprika și amestecăm. Punem varza peste carne, amestecăm și după două- trei minute turnam 800 de ml de apă caldă. Acoperim cu un capac și dam focul la mic pentru 45 de minute. Dacă folosiți un vas bun din fontă nu mai trebuie amestecat.

După ce a trecut timpul verificăm lichidul. Dacă este necesar mai completăm. Lăsăm capacul întredeschis și mai lăsăm pe foc încă jumătate de ceas.
Gustăm după acest interval de timp și mai reglăm gustul. Se servește cu pâine proaspătă și smântână.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar