Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Preparatul pe care vi-l prezint nu l-am întâlnit în oferta culinară a localurilor unde se servește și mâncare. L-am descoperit între rețetele publicate în 1989 de Maria Cristea Șoimu. Este o mâncare veche pentru că are puține ingrediente. Cu siguranță mulți au uitat de ea și se mai prepară doar la sate.

Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:23 / actualizat: 26 martie 2023, 11:07

Pentru astăzi am pregătit supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre.

Avem nevoie de 5- 6 ficăței de pasăre, 5 gulii, un ou crud, trei linguri de făină, trei legături de pătrunjel, o crenguță de cimbru, trei fire de usturoi verde, o lingură de unt, o țelină cât un pumn, doi morcovi potriviți, și tot pentru potrivire de gust avem treabă cu sare și piper.

La început curățăm guliile, le tăiem în patru și merg la fiert împreună cu morcovii și țelina tăiate în fâșii groasse într-o oală cu apă caldă. Se leagă în mănunchi pătrunjelul, cimbru și firele de usturoi verde, dacă aveți și se pune și el la fiert.

Când legumele s-au fiert scotem mănunchiul de verdeață și-l aruncăm.

Supa o strecurăm, legumele se pasează și se pune piureul obținut din nou la fiert în supă, la foc ușor.

Când supa dă în clocot se pun găluștele de ficat. Acestea se fac în felul următor:

  • ficățeii de pasăre se dau în clocot, se scurg și se trec prin mașina de tocat.
  • amestecăm pasta obținută cu un gălbenuș crud, puțină verdeață tocată și cele trei linguri de făină.
  • frecăm delicat amestecul cu jumătate din cantitatea de unt pentru a deveni cremos. Omogenizăm bine, sărăm și piperăm după gust.

Din amestec se fac găluște mici care se iau cu lingurița și se pun în supa caldă.

Acoperim oala cu un capac, reducem focul și se mai fierbe încă 20 de minute. În supă se adaugă restul de unt și o lingură de făină desfăcută în apă rece. Asta in cazul in care supa nu are suficientă consistență, nu se aseamănă cu un bulion.

Se servește caldă cu pâine prăjită.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir