Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Preparatul pe care vi-l prezint nu l-am întâlnit în oferta culinară a localurilor unde se servește și mâncare. L-am descoperit între rețetele publicate în 1989 de Maria Cristea Șoimu. Este o mâncare veche pentru că are puține ingrediente. Cu siguranță mulți au uitat de ea și se mai prepară doar la sate.

Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:23 / actualizat: 26 martie 2023, 11:07

Pentru astăzi am pregătit supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre.

Avem nevoie de 5- 6 ficăței de pasăre, 5 gulii, un ou crud, trei linguri de făină, trei legături de pătrunjel, o crenguță de cimbru, trei fire de usturoi verde, o lingură de unt, o țelină cât un pumn, doi morcovi potriviți, și tot pentru potrivire de gust avem treabă cu sare și piper.

La început curățăm guliile, le tăiem în patru și merg la fiert împreună cu morcovii și țelina tăiate în fâșii groasse într-o oală cu apă caldă. Se leagă în mănunchi pătrunjelul, cimbru și firele de usturoi verde, dacă aveți și se pune și el la fiert.

Când legumele s-au fiert scotem mănunchiul de verdeață și-l aruncăm.

Supa o strecurăm, legumele se pasează și se pune piureul obținut din nou la fiert în supă, la foc ușor.

Când supa dă în clocot se pun găluștele de ficat. Acestea se fac în felul următor:

  • ficățeii de pasăre se dau în clocot, se scurg și se trec prin mașina de tocat.
  • amestecăm pasta obținută cu un gălbenuș crud, puțină verdeață tocată și cele trei linguri de făină.
  • frecăm delicat amestecul cu jumătate din cantitatea de unt pentru a deveni cremos. Omogenizăm bine, sărăm și piperăm după gust.

Din amestec se fac găluște mici care se iau cu lingurița și se pun în supa caldă.

Acoperim oala cu un capac, reducem focul și se mai fierbe încă 20 de minute. În supă se adaugă restul de unt și o lingură de făină desfăcută în apă rece. Asta in cazul in care supa nu are suficientă consistență, nu se aseamănă cu un bulion.

Se servește caldă cu pâine prăjită.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale