Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: Limbă cu smântână

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețetă românească: Limbă cu smântână

Articol editat de Valentina Adam, 5 noiembrie 2023, 09:35

Recomandarea de astăzi este un preparat din limbă.
Limba de vită, vițel sau porc, proaspătă sau afumată, o spalăm bine și o frecăm cu o perie, după care o fierbem pentru a putea îndepărta pielița care o acoperă.

Pentru a fi mai gustoasă se fierbe în apă cu zarzavat: morcov, pătrunjel, țelină, ceapă. Fierberea poate dura și două ore și jumătate. Apa în care a fost fiartă se poate folosi pentru supă de găluște sau pentru ciorbe, dacă i se adaugă două- trei foi de dafin. Limba se pune la fiert în apă rece cu sare. Fierberea se face la foc mic. Limba este fiartă dacă furculița intră ușor în ea și pielița se desprinde în fâșii. Limba are carne fragedă.

Vă invit să gătiți Limbă cu smântână.
Ne trebuie:
– 300 de gr de limbă fiartă
– 30 de gr de făină
– 30 de gr de unt sau 50 de ml de ulei vegetal
– jumătate de litru din supa strecurată în care a fiert limba
– 150 de ml de smântână de gătit
– o lingură de zeamă de lămâie
– sare sau concentrat de supă de legume.

Într-o cratiță de un litru încingem untul sau untdelemnul cu făină, cam un minut, numai cât să se încorporeze. Nu trebuie să se rumenească. Stingem cu jumătate din cantitatea de supă fierbinte. Amestecăm să se desfacă toate cocoloașele, dacă s-au format. Apoi adăugăm restul de supă.
Sosul format trebuie să aibe consistența unei smântâni mai subțiri. Dacă necesită mai adăugăm puțină supă.

Când a dat câteva clocote se ia de pe foc și imediat, cât este fierbinte, o amestecăm împreună cu smântâna. Acum se potrivește gustul cu concentrat de supă sau cu sare și se pune, dacă se dorește, zeamă de lămâie. Ajunge în sos și limba fiartă și tăiată în felii subțiri.

Se servește cu o garnitură de orez sau piure de cartofi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(rețetă din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 11 iunie 2025, 07:44

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Topkapî cu pui – rafinament și gust oriental În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al...

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană