Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Conopidă cu cartofi natur și carne de porc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Facem o scurtă incursiune în Maramureș, mai exact în Țara Lăpușului.

Rețeta românească: Conopidă cu cartofi natur și carne de porc

Articol editat de Radio Resita, 11 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 11 iunie 2023, 10:29

În zona etnografică botezată Țara Lăpușului gastronomia tradițională cu influențe din bucătăria maghiară s-a păstrat de sute de ani datorită respectului pe care țăranii îl au pentru tradiție. În satele lăpușene, specialitatea casei a rămas  „tocana”, adică mămăliga cu brânză de oi, clădită în straturi succesive și felii mici de slănină prăjită. Acest preparat mai poate fi servit ca mic dejun sau cu urdă, smântână sau caș de oaie feliat. Ciorbele, cunoscute sub numele de „zamă”, pregătite cu rântaș, smântână și carne de porc, afumătură sau cârnați fac deliciul meselor de zi cu zi.

Reteta

Pentru astăzi vă propun conopidă cu cartofi natur și carne de porc. Este un preparat simplu și consistent, perfect pentru prânz sau o cină.

Vom avea trebuință de:
– o conopidă
– zece cartofi de mărime medie
– jumătate de kg de carne de porc care să aibe și ceva grăsime pe ea
– o lingură de unt
– 100 de ml de smântână grasă
– boia
– doi căței de usturoi
– sare și piper după gust.

Punem să fiarbă un litru de lapte cu sare. Când clocotește adăugăm pentru maxim zece minute conopida la fiert. În acest timp curățăm cartofii și îi tăiem în sferturi.

Scoatem conopida și în locul ei punem cartofii la fiert până sunt gata. Într-o altă cratiță prăjim bine carnea tăiată în bucăți mai mici. La final asezonăm cu sare și piper. După ce cartofii s-au pătruns, scurgem apa, adaugăm untul, sarea, piperul şi amestecăm uşor.

Preparăm un sos din smântână, cei doi căței de usturoi curățați și zdrobiți și boiaua, dulce, iute sau afumată în funcție de preferințe. Amestecăm bucheţelele de conopidă cu cartofii și cu bucățile de carne prăjită. Deasupra turnăm sosul preparat.

Dacă avem plăcere radem și niște brânză grasă.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie