Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Conopidă cu cartofi natur și carne de porc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Facem o scurtă incursiune în Maramureș, mai exact în Țara Lăpușului.

Rețeta românească: Conopidă cu cartofi natur și carne de porc

Articol editat de Radio Resita, 11 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 11 iunie 2023, 10:29

În zona etnografică botezată Țara Lăpușului gastronomia tradițională cu influențe din bucătăria maghiară s-a păstrat de sute de ani datorită respectului pe care țăranii îl au pentru tradiție. În satele lăpușene, specialitatea casei a rămas  „tocana”, adică mămăliga cu brânză de oi, clădită în straturi succesive și felii mici de slănină prăjită. Acest preparat mai poate fi servit ca mic dejun sau cu urdă, smântână sau caș de oaie feliat. Ciorbele, cunoscute sub numele de „zamă”, pregătite cu rântaș, smântână și carne de porc, afumătură sau cârnați fac deliciul meselor de zi cu zi.

Reteta

Pentru astăzi vă propun conopidă cu cartofi natur și carne de porc. Este un preparat simplu și consistent, perfect pentru prânz sau o cină.

Vom avea trebuință de:
– o conopidă
– zece cartofi de mărime medie
– jumătate de kg de carne de porc care să aibe și ceva grăsime pe ea
– o lingură de unt
– 100 de ml de smântână grasă
– boia
– doi căței de usturoi
– sare și piper după gust.

Punem să fiarbă un litru de lapte cu sare. Când clocotește adăugăm pentru maxim zece minute conopida la fiert. În acest timp curățăm cartofii și îi tăiem în sferturi.

Scoatem conopida și în locul ei punem cartofii la fiert până sunt gata. Într-o altă cratiță prăjim bine carnea tăiată în bucăți mai mici. La final asezonăm cu sare și piper. După ce cartofii s-au pătruns, scurgem apa, adaugăm untul, sarea, piperul şi amestecăm uşor.

Preparăm un sos din smântână, cei doi căței de usturoi curățați și zdrobiți și boiaua, dulce, iute sau afumată în funcție de preferințe. Amestecăm bucheţelele de conopidă cu cartofii și cu bucățile de carne prăjită. Deasupra turnăm sosul preparat.

Dacă avem plăcere radem și niște brânză grasă.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață