Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: ciulama de găină

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețetă românească: ciulama de găină

Articol editat de Radio Resita, 18 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 18 iunie 2023, 19:01

Astăzi doresc să mănânc o ciulama de găină și dacă nu aveți nimic împotrivă poate sunteți și domniile voastre dornici de-o asemenea mâncare.

Nu vreau să confundați ciulamaua cu tuslamaua. Ciulamaua este o mâncare pregătită din carne (mai ales de pasăre) sau din ciuperci cu sos alb. Tuslamaua este un preparat din burtă şi din picioare de vită. Ambele cuvinte provin din limba turcă. Până la urmă această mâncare poate suferi diferite schimbări de la o zonă la alta, sau chiar de la o bucătărie la alta.

Pentru a prepara ciulama de găină avem trebuință binențeles de o găină și nu un pui, o ceapă mijlocie sau două eșalote, o rădăcină de morcov și una de pătrunjel, 4 linguri de făină, ceva mai mult de un litru de zeamă de carne, 150 de grame de unt, sare și piper alb.

Punem pasărea la fiert într-o oală cu apă rece și sare. Când începe spuma să se ridice o îndepărtăm. Repetăm operațiunea de câte ori este nevoie. Focul trebuie să fie mic sub oală. Adăugăm zarzavaturile curățate și spălate. Când s-a fiert carnea, luăm o cratiță, punem untul în ea și când s-a încălzit presărăm făina. Amestecăm sistematic să nu se rumenească sau să se ardă.

Stingem cu zeama în care a fiert carnea. Această se toarnă puțin câte puțin și se amestecă temeinic cu o lingură de lemn. Zeama trebuie să nu fie prea fierbinte ca să nu se cocoloșească făina. Se fierbe până se face un sos de consistență potrivită.

Găina se porționează în părți egale și se adaugă în sos. Se pune și o linguriță cu vârf de unt gras. Se cizelează gustul cu sare și piper alb. Fac o paranteză. Într-un sos alb nu se pune piper negru, cu toate că am mai văzut și pe la unele pensiuni un sos alb presărat cu piper negru sau roșu.

Amestecăm delicat ingredientele și mai rămâne recipientul pe foc mic cam 15- 20 de minute. Se servește cu mămăligă și cu ardei murați umpluți cu varză.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

Etichete:
Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă