Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: ciulama de găină

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețetă românească: ciulama de găină

Articol editat de Radio Resita, 18 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 18 iunie 2023, 19:01

Astăzi doresc să mănânc o ciulama de găină și dacă nu aveți nimic împotrivă poate sunteți și domniile voastre dornici de-o asemenea mâncare.

Nu vreau să confundați ciulamaua cu tuslamaua. Ciulamaua este o mâncare pregătită din carne (mai ales de pasăre) sau din ciuperci cu sos alb. Tuslamaua este un preparat din burtă şi din picioare de vită. Ambele cuvinte provin din limba turcă. Până la urmă această mâncare poate suferi diferite schimbări de la o zonă la alta, sau chiar de la o bucătărie la alta.

Pentru a prepara ciulama de găină avem trebuință binențeles de o găină și nu un pui, o ceapă mijlocie sau două eșalote, o rădăcină de morcov și una de pătrunjel, 4 linguri de făină, ceva mai mult de un litru de zeamă de carne, 150 de grame de unt, sare și piper alb.

Punem pasărea la fiert într-o oală cu apă rece și sare. Când începe spuma să se ridice o îndepărtăm. Repetăm operațiunea de câte ori este nevoie. Focul trebuie să fie mic sub oală. Adăugăm zarzavaturile curățate și spălate. Când s-a fiert carnea, luăm o cratiță, punem untul în ea și când s-a încălzit presărăm făina. Amestecăm sistematic să nu se rumenească sau să se ardă.

Stingem cu zeama în care a fiert carnea. Această se toarnă puțin câte puțin și se amestecă temeinic cu o lingură de lemn. Zeama trebuie să nu fie prea fierbinte ca să nu se cocoloșească făina. Se fierbe până se face un sos de consistență potrivită.

Găina se porționează în părți egale și se adaugă în sos. Se pune și o linguriță cu vârf de unt gras. Se cizelează gustul cu sare și piper alb. Fac o paranteză. Într-un sos alb nu se pune piper negru, cu toate că am mai văzut și pe la unele pensiuni un sos alb presărat cu piper negru sau roșu.

Amestecăm delicat ingredientele și mai rămâne recipientul pe foc mic cam 15- 20 de minute. Se servește cu mămăligă și cu ardei murați umpluți cu varză.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale