Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: ciulama de găină

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețetă românească: ciulama de găină

Articol editat de Radio Resita, 18 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 18 iunie 2023, 19:01

Astăzi doresc să mănânc o ciulama de găină și dacă nu aveți nimic împotrivă poate sunteți și domniile voastre dornici de-o asemenea mâncare.

Nu vreau să confundați ciulamaua cu tuslamaua. Ciulamaua este o mâncare pregătită din carne (mai ales de pasăre) sau din ciuperci cu sos alb. Tuslamaua este un preparat din burtă şi din picioare de vită. Ambele cuvinte provin din limba turcă. Până la urmă această mâncare poate suferi diferite schimbări de la o zonă la alta, sau chiar de la o bucătărie la alta.

Pentru a prepara ciulama de găină avem trebuință binențeles de o găină și nu un pui, o ceapă mijlocie sau două eșalote, o rădăcină de morcov și una de pătrunjel, 4 linguri de făină, ceva mai mult de un litru de zeamă de carne, 150 de grame de unt, sare și piper alb.

Punem pasărea la fiert într-o oală cu apă rece și sare. Când începe spuma să se ridice o îndepărtăm. Repetăm operațiunea de câte ori este nevoie. Focul trebuie să fie mic sub oală. Adăugăm zarzavaturile curățate și spălate. Când s-a fiert carnea, luăm o cratiță, punem untul în ea și când s-a încălzit presărăm făina. Amestecăm sistematic să nu se rumenească sau să se ardă.

Stingem cu zeama în care a fiert carnea. Această se toarnă puțin câte puțin și se amestecă temeinic cu o lingură de lemn. Zeama trebuie să nu fie prea fierbinte ca să nu se cocoloșească făina. Se fierbe până se face un sos de consistență potrivită.

Găina se porționează în părți egale și se adaugă în sos. Se pune și o linguriță cu vârf de unt gras. Se cizelează gustul cu sare și piper alb. Fac o paranteză. Într-un sos alb nu se pune piper negru, cu toate că am mai văzut și pe la unele pensiuni un sos alb presărat cu piper negru sau roșu.

Amestecăm delicat ingredientele și mai rămâne recipientul pe foc mic cam 15- 20 de minute. Se servește cu mămăligă și cu ardei murați umpluți cu varză.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie