Ascultă Radio România Reșița Live

Reţetă olandeză: Stamppot

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Reţetă olandeză: Stamppot

Articol editat de Valentina Adam, 12 aprilie 2023, 14:45

Bitterballen, brânzeturile, Erwtensoep, Hollandse Nieuwe, Stamppot sunt câteva dintre preparatele olandeze ce vă vor cuceri instantaneu. Olanda nu este o țară cunoscută pentru bucătăria sa, ci mai degrabă pentru turism, dar acest lucru nu vă va face să nu vă încânte preparatele olandeze. Chiar de la prima degustare. Bucătăria tradițională olandeză poate fi considerată o bucătărie de iarnă, deoarece prezintă tot felul de tocănițe, precum și supe pe bază de cârnați și pâine. Trebuie remarcat faptul că, pe lângă bucătăria tradițională, Olanda are o gamă largă de mâncăruri indoneziene rafinate. Acest gust al olandezilor pentru bucătăria indoneziană este ceva care a rezistat de la vechiul imperiu colonial.

Bucătăria olandeză ar putea să nu fie la fel de cunoscută ca cea din alte țări europene, dar dacă preparați rețete și le mâncați o să fiți surprinși cât de delicioase sunt preparatele din Țările de Jos. De la preparatele dulci la cele sărate există o mulțime de arome și savori cu care să vă defătați culinar.

În aceasă dimineață vin în fața dumneavoastră cu Stamppot, o mâncare încadrată de olandezi ca fiind lekker. Acest cuvânt, lekker, înseamnă în olandeză bun, gustos, delicios.

Acesta poate să nu fie cel mai sofisticat fel de mâncare pe care îl veți întâlni în bucătăria Țărilor de Jos, dar cu siguranță vă veți delecta cu el. Dacă traducem stamppot înseamnă „oală de piure”. Stamppot este hrana comună și supremă și implică zdrobirea cartofilor și a altor legume și servirea cu un cârnaț mare afumat și cu sos. Există multe soiuri de stamppot de încercat, inclusiv boerenkool (varza dulce pasată), zuurkool (varză murată zdrobită), hutspot (ceapă și morcovi piureate) și rauweandijvie (andive terciuite). Hrănitor, delicios și ușor de făcut, stamppot este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare alimente olandeze pe care le veți găsi.

Mâncare pură și de confort, adică ușoară, Stamppot constă din piure de cartofi amestecat cu diverse alte legume precum morcovi, ceapă sau varza kale. Este adesea servit cum spuneam ca masă principală, cu un cârnat gros, suculent afumat mai mult sau mai puțin discret și picant.

Luăm un kg de cartofi sau cum spun conaționalii regretatului Johan Cruyff, kentang.

Mai pregătim 250 de grame de cartofi dulci, 500 de grame de dovleac, waluh cum spun olandezii, 3 morcovi mari, două rădăcini mari de păstârnac, un fir gros de praz, o ceapă rotofeie, jumătate de ceașcă de unt, o mână de pătrunjel proaspăt tocat și 500- 600 de varzp kale, sare și piper mozaic. Dacă nu găsiți la supermarket o puteți înlocui cu una autohtonă. A, să nu uit de cârnați. Olandezii mănâncă acest piure cu cârnați Rookworst. Nu cred că o să-i găsiți la noi, dar îi puteți înlocui cu cârnați Chorizo spanioli sau tot atât de bine cu unii autohtoni.

La început pregătim legumele. Curățăm cu un peeler și tocăm grosier cartofii, dovleacul, cartofii dulci, morcovi și păstârnacul. Tocăm mărunt ceapa. Spălăm bine de orice urmă de nisip prazul și varza, apoi le tăiem mărunt.

Punem legumele tăiate într-o oală și adăugăm apă până să se acopere. Se pune la foc, se acoperă, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe liniștit până când legumele sunt fragede, aproximativ 20- 30 de minute.

În acest timp călim cârnații picanți pe care îi prăjim în puțin unt și ulei.
Pasăm legumele, dar nu prea fin. Lăsăm să fie și un pic de cocoloașe să spun așa, pentru că fac senzație în cerul gurii. Asezonăm cu sare și piper proaspăt râșnit după gust. Adăugăm untul pentru cremozitate și amesteăm. Dacă vă face plăcere, pentru un plus de prospețime, amestecați și pătrunjelul tocat.

Puneți pe farfuria fiecărui pofticios piureul și un cârnat deasupra, suculent, prăjit și cu membrana ușor crăpată de la foc. Dacă doriți, peste cârnat așezați și o linguriță de unt.

O nebunie într-o farfurie. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Sursa foto Wikipedia

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar