Ascultă Radio România Reșița Live

Reţetă olandeză: Stamppot

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Reţetă olandeză: Stamppot

Articol editat de Valentina Adam, 12 aprilie 2023, 14:45

Bitterballen, brânzeturile, Erwtensoep, Hollandse Nieuwe, Stamppot sunt câteva dintre preparatele olandeze ce vă vor cuceri instantaneu. Olanda nu este o țară cunoscută pentru bucătăria sa, ci mai degrabă pentru turism, dar acest lucru nu vă va face să nu vă încânte preparatele olandeze. Chiar de la prima degustare. Bucătăria tradițională olandeză poate fi considerată o bucătărie de iarnă, deoarece prezintă tot felul de tocănițe, precum și supe pe bază de cârnați și pâine. Trebuie remarcat faptul că, pe lângă bucătăria tradițională, Olanda are o gamă largă de mâncăruri indoneziene rafinate. Acest gust al olandezilor pentru bucătăria indoneziană este ceva care a rezistat de la vechiul imperiu colonial.

Bucătăria olandeză ar putea să nu fie la fel de cunoscută ca cea din alte țări europene, dar dacă preparați rețete și le mâncați o să fiți surprinși cât de delicioase sunt preparatele din Țările de Jos. De la preparatele dulci la cele sărate există o mulțime de arome și savori cu care să vă defătați culinar.

În aceasă dimineață vin în fața dumneavoastră cu Stamppot, o mâncare încadrată de olandezi ca fiind lekker. Acest cuvânt, lekker, înseamnă în olandeză bun, gustos, delicios.

Acesta poate să nu fie cel mai sofisticat fel de mâncare pe care îl veți întâlni în bucătăria Țărilor de Jos, dar cu siguranță vă veți delecta cu el. Dacă traducem stamppot înseamnă „oală de piure”. Stamppot este hrana comună și supremă și implică zdrobirea cartofilor și a altor legume și servirea cu un cârnaț mare afumat și cu sos. Există multe soiuri de stamppot de încercat, inclusiv boerenkool (varza dulce pasată), zuurkool (varză murată zdrobită), hutspot (ceapă și morcovi piureate) și rauweandijvie (andive terciuite). Hrănitor, delicios și ușor de făcut, stamppot este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare alimente olandeze pe care le veți găsi.

Mâncare pură și de confort, adică ușoară, Stamppot constă din piure de cartofi amestecat cu diverse alte legume precum morcovi, ceapă sau varza kale. Este adesea servit cum spuneam ca masă principală, cu un cârnat gros, suculent afumat mai mult sau mai puțin discret și picant.

Luăm un kg de cartofi sau cum spun conaționalii regretatului Johan Cruyff, kentang.

Mai pregătim 250 de grame de cartofi dulci, 500 de grame de dovleac, waluh cum spun olandezii, 3 morcovi mari, două rădăcini mari de păstârnac, un fir gros de praz, o ceapă rotofeie, jumătate de ceașcă de unt, o mână de pătrunjel proaspăt tocat și 500- 600 de varzp kale, sare și piper mozaic. Dacă nu găsiți la supermarket o puteți înlocui cu una autohtonă. A, să nu uit de cârnați. Olandezii mănâncă acest piure cu cârnați Rookworst. Nu cred că o să-i găsiți la noi, dar îi puteți înlocui cu cârnați Chorizo spanioli sau tot atât de bine cu unii autohtoni.

La început pregătim legumele. Curățăm cu un peeler și tocăm grosier cartofii, dovleacul, cartofii dulci, morcovi și păstârnacul. Tocăm mărunt ceapa. Spălăm bine de orice urmă de nisip prazul și varza, apoi le tăiem mărunt.

Punem legumele tăiate într-o oală și adăugăm apă până să se acopere. Se pune la foc, se acoperă, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe liniștit până când legumele sunt fragede, aproximativ 20- 30 de minute.

În acest timp călim cârnații picanți pe care îi prăjim în puțin unt și ulei.
Pasăm legumele, dar nu prea fin. Lăsăm să fie și un pic de cocoloașe să spun așa, pentru că fac senzație în cerul gurii. Asezonăm cu sare și piper proaspăt râșnit după gust. Adăugăm untul pentru cremozitate și amesteăm. Dacă vă face plăcere, pentru un plus de prospețime, amestecați și pătrunjelul tocat.

Puneți pe farfuria fiecărui pofticios piureul și un cârnat deasupra, suculent, prăjit și cu membrana ușor crăpată de la foc. Dacă doriți, peste cârnat așezați și o linguriță de unt.

O nebunie într-o farfurie. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Sursa foto Wikipedia

Etichete:
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 11 iunie 2025, 07:44

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Topkapî cu pui – rafinament și gust oriental În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al...

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană