Ascultă Radio România Reșița Live

Reţetă olandeză: Stamppot

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Reţetă olandeză: Stamppot

Articol editat de Valentina Adam, 12 aprilie 2023, 14:45

Bitterballen, brânzeturile, Erwtensoep, Hollandse Nieuwe, Stamppot sunt câteva dintre preparatele olandeze ce vă vor cuceri instantaneu. Olanda nu este o țară cunoscută pentru bucătăria sa, ci mai degrabă pentru turism, dar acest lucru nu vă va face să nu vă încânte preparatele olandeze. Chiar de la prima degustare. Bucătăria tradițională olandeză poate fi considerată o bucătărie de iarnă, deoarece prezintă tot felul de tocănițe, precum și supe pe bază de cârnați și pâine. Trebuie remarcat faptul că, pe lângă bucătăria tradițională, Olanda are o gamă largă de mâncăruri indoneziene rafinate. Acest gust al olandezilor pentru bucătăria indoneziană este ceva care a rezistat de la vechiul imperiu colonial.

Bucătăria olandeză ar putea să nu fie la fel de cunoscută ca cea din alte țări europene, dar dacă preparați rețete și le mâncați o să fiți surprinși cât de delicioase sunt preparatele din Țările de Jos. De la preparatele dulci la cele sărate există o mulțime de arome și savori cu care să vă defătați culinar.

În aceasă dimineață vin în fața dumneavoastră cu Stamppot, o mâncare încadrată de olandezi ca fiind lekker. Acest cuvânt, lekker, înseamnă în olandeză bun, gustos, delicios.

Acesta poate să nu fie cel mai sofisticat fel de mâncare pe care îl veți întâlni în bucătăria Țărilor de Jos, dar cu siguranță vă veți delecta cu el. Dacă traducem stamppot înseamnă „oală de piure”. Stamppot este hrana comună și supremă și implică zdrobirea cartofilor și a altor legume și servirea cu un cârnaț mare afumat și cu sos. Există multe soiuri de stamppot de încercat, inclusiv boerenkool (varza dulce pasată), zuurkool (varză murată zdrobită), hutspot (ceapă și morcovi piureate) și rauweandijvie (andive terciuite). Hrănitor, delicios și ușor de făcut, stamppot este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare alimente olandeze pe care le veți găsi.

Mâncare pură și de confort, adică ușoară, Stamppot constă din piure de cartofi amestecat cu diverse alte legume precum morcovi, ceapă sau varza kale. Este adesea servit cum spuneam ca masă principală, cu un cârnat gros, suculent afumat mai mult sau mai puțin discret și picant.

Luăm un kg de cartofi sau cum spun conaționalii regretatului Johan Cruyff, kentang.

Mai pregătim 250 de grame de cartofi dulci, 500 de grame de dovleac, waluh cum spun olandezii, 3 morcovi mari, două rădăcini mari de păstârnac, un fir gros de praz, o ceapă rotofeie, jumătate de ceașcă de unt, o mână de pătrunjel proaspăt tocat și 500- 600 de varzp kale, sare și piper mozaic. Dacă nu găsiți la supermarket o puteți înlocui cu una autohtonă. A, să nu uit de cârnați. Olandezii mănâncă acest piure cu cârnați Rookworst. Nu cred că o să-i găsiți la noi, dar îi puteți înlocui cu cârnați Chorizo spanioli sau tot atât de bine cu unii autohtoni.

La început pregătim legumele. Curățăm cu un peeler și tocăm grosier cartofii, dovleacul, cartofii dulci, morcovi și păstârnacul. Tocăm mărunt ceapa. Spălăm bine de orice urmă de nisip prazul și varza, apoi le tăiem mărunt.

Punem legumele tăiate într-o oală și adăugăm apă până să se acopere. Se pune la foc, se acoperă, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe liniștit până când legumele sunt fragede, aproximativ 20- 30 de minute.

În acest timp călim cârnații picanți pe care îi prăjim în puțin unt și ulei.
Pasăm legumele, dar nu prea fin. Lăsăm să fie și un pic de cocoloașe să spun așa, pentru că fac senzație în cerul gurii. Asezonăm cu sare și piper proaspăt râșnit după gust. Adăugăm untul pentru cremozitate și amesteăm. Dacă vă face plăcere, pentru un plus de prospețime, amestecați și pătrunjelul tocat.

Puneți pe farfuria fiecărui pofticios piureul și un cârnat deasupra, suculent, prăjit și cu membrana ușor crăpată de la foc. Dacă doriți, peste cârnat așezați și o linguriță de unt.

O nebunie într-o farfurie. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Sursa foto Wikipedia

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale